Slovenija
18 ogledov

Postavili bodo sod

Na Smetovščah bodo v četrtek postavili in blagoslovili velikanski sod, je poveda Žurnal24 main
Vinogradniki. Sod za promocijo društva. Letina slabša od lanske.

Mokronog. Na martinovo bodo člani Društva vinogradnikov Mokronog postavili 5.457-litrski sod. S tem želijo turiste pa tudi domačine opozoriti na to, da so tudi v tamkajšnjih krajih vinske gorice.

O postavitvi soda so začeli razmišljati že lani. V igri so bile tri lokacije, na koncu pa so se odločili za Smetovšče, to je vzpetina nad Mokronogom. “Sod smo kupili od Slovenijavina za namene promocije in ga adaptirali. S svojim sporočilom bo marsikateremu obiskovalcu dal vedeti, da je v Občini Mokronog - Trebelno, med našimi grički, zidanicami in vinogradi,” je o novi pridobitvi povedal predsednik društva Toni Bulc.

Precej gnilobe
Bulc je sicer izpostavil, da bo letošnja letina slabša od lanske in bolj kiselkasta. “Zaradi slabših vremenskih pogojev je bilo precej gnilega grozdja. Poleg gnilobe je najpomembnejša sladkorna stopnja – letošnja je precej nižja od lanske, tako da bo verjetno treba narediti biološki ali kemični razkis,” je povedal.

Predvsem cviček
Društvo danes šteje okoli 110 članov iz 11 bližnjih vinskih goric. Pridelajo od 500 do tisoč litrov vina, pretežno cvička. Najboljšega z društvenega ocenjevanja napolnijo v buteljke ter ga za promocijo društva in občine ponudijo županu, je še povedal Bulc. Osnovno poslanstvo društva so sicer predavanja in izobraževanja za člane, sodelujejo pa tudi z drugimi društvi v občini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.