Slovenija
36 ogledov

Postavljanje "tehničnih ovir" se nadaljuje, lastniki končno do odškodnin

Gibina Anže Petkovšek
Ministrstvo za notranje zadeve od prejšnjega tedna nadaljuje s postavljanjem tehničnih ovir. Lastniki zemljišč pa si lahko po skoraj letu dni le obetajo odškodnine za uporabo zemljišč, kjer stojijo ovire.

V začetku naslednjega meseca bo minilo natanko eno leto, od kar so prve "začasne tehnične ovire" prerezale travnike, poti in tudi polja. Trenutnih 183,5 kilometrov ograj in rezilnih žic je postavljenih na javnih kot tudi zasebnih zemljiščih, na notranjem ministrstvu pa hkrati napovedujejo še nove ovire, saj naj bi to zahtevala varnostna situacija. Do zdaj naj bi po podatkih ministrstva ovire stale na približno 20.000 parcelah, ki so v lasti okoli 2.000 lastnikov (podatki o solastnikih niso všteti).

Za razliko od severnih sosedov, kjer so pri postavitvi ograj in rezilnih bodečih žic iskali soglasje lastnikov, v Sloveniji tega vojska in policija ne počneta, saj v skladu z zakonom o nadzoru državne meje to ni potrebno.

Tudi Madžarska soglasja lastnikov ni iskala, a obe sosednji državi z ograjama - Avstrija in Madžarska - sta lastnikom zagotovili odškodnine. Na Madžarskem se je vlada odločila za enkratno nadomestilo, poleg tega pa država lastnikom plačuje tudi uporabnino v višini med 160 in 170 forintov za kvadratni meter - preračunano gre za nekaj več kot pol evra. Na avstrijskem notranjem ministrstvu nam na vprašanje o višini odškodnine niso odgovorili.

Vse odškodnine skupaj naj bi znašale nekaj več kot 200 tisočakov letno

Po številnih pozivih o posegih v ustavno pravico lastnine je vlada tudi pri nas že lani obljubila izplačilo nadomestil. Prvi predlog zakona je bil pripravljen že februarja, a ga je vlada vse do zdaj usklajevala in ga na seji vlade obravnava šele danes.

"S predlogom zakona se želi odpraviti podnormiranost veljavnega zakona, saj se s postavitvijo tehničnih ovir posega v ustavno pravico lastnine, ni pa predvideno, da bi se subjektom zagotovila ustrezna odškodnina ali se jim omejila lastninska pravica s služnostjo," so nam pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, kjer pojasnjujejo, da nadomestil ne bodo določali oni, ampak Vlada Republike Slovenije. Pri tam pa naj bi upoštevali obseg posega na zemljišču, boniteto zemljišča v skladu s predpisi, ki urejajo evidentiranje nepremičnin, in vrsto dejanske rabe v skladu s predpisi, ki urejajo vrsto dejanske rabe zemljišč.

Skupno pa je država za odškodnine v proračunu že zagotovila približno 240.000 evrov letno, pri čemer bodo lastniki lahko zahtevali tudi nadomestila za nazaj.

Zakona določa tudi odškodnino lastniku zemljišča zaradi omejitve lastninske pravice s služnostjo
v javno korist, če je za opravljanje nalog nadzora državne meje potrebna uporaba zemljišč, ki onemogoča redno rabo zemljišča in traja dlje kot 24 mesecev. V teh primerih država pričakuje, da bo izplačala okoli 200.000 evrov letno.

 

Komentarjev 1
  • dragec 13:23 27.oktober 2016.

    Predlagam,da žico zamenjamo z betonskim zidom in damo odškodnino 200 miliona in več