Slovenija
62 ogledov

Poštenjak Maher je odstopil

Črna gradnja Igorja Maherja Žurnal24 main
Igor Maher. Odstopil. Njegov mandat najkrajši v zgodovini. Poznavalci. Nov standard bi postavili, če taki sploh ne bi prihajali na položaje.

Igor Maher je po le dveh celih delovnih dneh ministrovanja odstopil kot minister za infrastrukturo in prostor. V zgodovino Slovenije se je zapisal kot minister z daleč najkrajšim mandatom. Ker je bil njegov mandat krajši od pol leta, tudi ne bo upravičen do nadomestila.

Novega kandidata bo Državljanska lista (DL) po besedah Gregorja Viranta predlagala jutri ali najpozneje v četrtek, do imenovanja naslednika pa bo Maher še opravljal posle.

Čeprav je bil Maher še v petek prepričan, da bodo pristojne službe, ki bi jim bil nadrejen, neodvisno opravile preverjanje njegove črne gradnje in nedavno legalizirane kleti, si je po pogovoru z Gregorjem Virantom in predsednico vlade Alenko Bratušek očitno premislil in sporočil, da dvomov glede svojih objektov ne želi reševati kot nosilec javne funkcije.

"Kakšen nov standard le"

"Gre bolj za pritisk javnosti kot za nov standard. Če se vlada ne bi odzvala, bi dala vedeti, da je še slabša kot prejšnja. Mislim, da je bil Maher postavljen pred dejstvo, da mora odstopiti. Bi pa to lahko naredil že prvi dan," meni Mitja Svete, član skupine Neposredna demokracija zdaj! "Nekdo, ki ima kaj takega na grbi, bi moral sam pri sebi presoditi, ali lahko vstopi v politiko. Te osebne odgovornosti v Sloveniji nimamo, mogoče se bo vzpostavila z javnim pritiskom," dodaja Svete.

"Nov standard bi postavili, če bi na položaje prihajali etični politiki, ne pa da zaradi takih zadev odstopajo s položajev," pa meni Simona Habič iz društva Integriteta. "Odstop je bil logična posledica. Ne moreš biti nadrejen instituciji, ki te preverja. S tega vidika je to neki napredek, medtem ko se drugi izgovarjajo, da jim krivda ni bila pravnomočno dokazana, in tako zlorabljajo pravni institut nedolžnosti. Za javne funkcije, ki upravljajo javni denar, veljajo višji standardi," je prepričana Habičeva.

Ali so protesti kakorkoli vplivali na to, da se je Maher odločil za odstop, pa je po njenem mnenju težko vprašanje. Na eni strani drži, da so ljudje zdaj bolj dojeli, da korupcija in konflikti interesov jemljejo denar iz naših žepov, na drugi strani pa "imate še danes primerke, ki nočejo odstopiti".

"Zagotovo se je zadeva tako hitro razrešila tudi zaradi protestov. Če jih ne bi bilo, bi se stvar zagotovo še vlekla," pa pravi Svete.

Nič vprašanj. Hvala in adijo.

Maher je dejal, da je trdno prepričan, da je vseskozi ravnal zakonito, in da iz politike izstopa "z dvignjeno glavo, a z grenkim priokusom", a na vprašanja novinarjev kljub temu ni želel odgovarjati.

Tako ga nismo mogli vprašati, na podlagi katerih predpisov je sklepal, da je njegova “klet” enostaven objekt, ki ni potreboval gradbenega dovoljenja. To smo DL vprašali že v petek, a odgovorov nismo prejeli. Drži namreč, da od uveljavitve Černačeve uredbe gradbeno dovoljenje ni potrebno, zelo verjetno pa je bilo, ko je Maher gradil.

Komentarjev 5
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 11:12 26.marec 2013.

    Moj bog,a tale res misli da imamo amputirane možgane?Virant se pa sprenaveda,(MOJE STANDARTE POZNATE) ,a sploh razume kaj govori?Če ja ,potem se mora speljati iz vlade,jasno če mu tastek Brejc dovoli.

  • titty 09:29 26.marec 2013.

    Žalostno, da se "uveljavlja nov standard". Standard, ki je veljal do sedaj je bil beda od bede, naša prejšnja vlada pa hudo ponosna na svoja dejanja. Res, tu ne štima več nič! Samo za lastno dobro skrbijo, ne glede na standarde.

  • dragec 08:30 26.marec 2013.

    ne , naši politiki ne razumejo pojma - morala in etika!!!!!