Slovenija
28 ogledov

Postojnska jama gojišče polžev?

Družba Turizem Kras bo skladno s koncesijsko pogodbo še 18 let upravljala z našo Žurnal24 main
Tuji kupci podjetja Kras Turizem so zaprli Postojnsko jamo. Ugotovili so, da lahko večje donose dosegajo s koriščenjem ugodne klime. Uvedli bodo povsem avtomatizirano proizvodnjo mikro polžev.

Enakomerna temperatura v Postojnski jami pomeni velike prihranke energije za namestitev proizvodnih aparatur, za katere so dobili vse mednarodne certifikate EU, da nimajo nikakršnega negativnega vpliva na jamski svet.

Postojnsko jamo je lani obiskalo 498.880 obiskovalcev. Največ, 20,2 odstotka, je bilo Italijanov, po dolgih letih pa so na drugem mestu domači obiskovalci. Jamo si je ogledalo 78.062 Slovencev, kar je 15,6 odstotka vseh obiskovalcev.

Obetajo se izjemni kapitalski donosi. Celotna dejavnost je povsem avtomatizirana in bo zaposlovala samo 5 oseb. Vse sedaj zaposlene v podjetju Kras Turizem, d. d., bodo odpustili.

Zgodba je seveda izmišljena. "Za zdaj," v pismu, ki smo ga dobili v redakcijo, poudarja dr. Iztok Podbregar.

Zbiranje ponudb do 15. marca
Že v soboto je bil namreč objavljen razpis, s katerim želi Istrabenz Turizem izbrati najboljšega ponudnika za prodajo 100-odstotnega deleža postojnske družbe Turizem Kras. Zbiranje pisnih ponudb se bo zaključilo 15. marca.

Nakup je zanimiv predvsem, ker je država tej družbi lani podelila 20-letno koncesijo za upravljanje s Postojnsko jamo. Mnoge Primorce, zlasti Postojnčane, najbolj skrbi, da ne bi družbe kupili tuji kupci, ki bi z večjo kapitalsko močjo s ponudbo prehiteli domače.

Postojnska jama tudi na sestanku vlade. "Videli bomo, kdo bo kupec Turizma Kras. Koncesijska pogodba se prenese k novemu lastniku, a to za izvajanje pogodbe ne pomeni nobene spremembe," je zatrdil državni sekretar na okoljskem ministrstvu Zoran Kus in dodal, da na ministrstvu za okolje in prostor spremljajo izvajanje koncesije.

Prodati družbo s koncesijo ali koncesijo vzeti?
Istrabenz Turizem je dobro leto dni nazaj dobil od države ponovno podeljeno ugodno koncesijo upravljanja sistema Postojnske jame za 20-letno obdobje.

"Vsaka resna vlada bi morala preučiti izvajanje koncesije, in ker so se pogoji delovanja družbe koncesionarja tako spremenili, bi morala začeti postopek odvzema koncesije. Tako pa mirno gleda, kako bo podeljeno koncesijo eni družbi izvajal novi lastnik te družbe, verjetno tudi kapital. Po moje tako niso zaščiteni nacionalni interesi," poudarja Podbregar. 

"O finančni škodi ne bi niti govoril. Na videz vse legalno, vsebinsko pa povsem nekaj drugega," pravi in poziva vlado, naj koncesijo odvzame, kljub temu da so pravniki v prejšnji vladi zadeve napisali tako, da je to menda nemogoče.

Podbregar meni, da bi morala vlada ustanoviti Javni zavod Postojnska jama v lasti države, kot ga je pred časom v Lipici. Nenazadnje so sedanji lastniki podjetja Kras Turizem banke in podjetja v pretežno državni lasti. Postojnčani pa bi lahko ustanovili turistični sklad, ki bi povezoval turizem in občane in ga gradil po naši meri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.