Slovenija
1491 ogledov

Postopki zoper protestnike

protest parlament trg republike Žurnal24
Po včerajšnjih protestih so policisti identitete nekaterih protestnikov, ki niso upoštevali njihovih opozoril, že predali na zdravstveni inšpektorat.

Policisti so v Ljubljani identificirali 30 oseb, na zdravstveni inšpektorat pa so do sedaj podali sedem predlogov za postopek zaradi kršenja odloka. Kaznivih dejanj na dogodku niso zaznali.

Na protestu v Mariboru se je zbralo okoli 100 oseb, policisti so zbrane opozorili, da kršijo odlok o prepovedi zbiranja na javnih krajih. Nekateri med zbranimi opozoril niso upoštevali, zato so jih policisti identificirali. Podatke o 19 osebah so predali zdravstvenemu inšpektoratu. Drugih ukrepov, povezanih s protestom, ne beležijo.

Policisti so nadzirali tudi protestni shod v Slovenski Bistrici, kjer se je zbralo 15 oseb. Policisti so zbrane opozorili na kršenje odloka. Prebivalci so opozorila upoštevali in se mirno razšli.

Neprijavljene shode v Ljubljani in Mariboru so varovali v skladu z varnostnimi načrti, ki so temeljili na varnostni oceni, ukrepanje pa na načelu sorazmernosti, so pojasnili na policiji.

Aleš Hojs Slovenija Notranji minister: Protestniki bodo kazensko ovadeni

Zbiranje snemali

Na dogodku so policisti ljudi pozivali, naj uporabljajo zaščitno opremo in ohranjajo primerno razdaljo med udeleženci. Govornike in potencialne organizatorje so policisti seznanili s prepovedjo javnega zbiranja. Ugotovitve o kršitvah pa bo policija odstopila zdravstvenemu inšpektoratu, ki je pristojen za kršitve po zakonu o nalezljivih boleznih.

Policisti so nekatere postopke in kršitve tudi snemali, na podlagi posnetkov bodo skušali identificirati kršitelje ter zoper njih izvesti ustrezne postopke.

Protestniki bi sicer lahko bili kaznovani tudi po 117. členu kazenskega zakonika, ki opredeljuje kaznivo dejanje širjenja nalezljive bolezni. Če bodo policisti v nadaljevanju postopka ugotovili, da so izpolnjeni elementi tega kaznivega dejanja ali kakšnega drugega kaznivega dejanja, se bodo "o pregonu posvetovali oz. uskladili s pristojnim tožilstvom". Sicer na policiji od razglasitve epidemije niso zabeležili suma kaznivega dejanja po 117. členu kazenskega zakonika.

Policija je pri obravnavi tovrstnih dogodkov avtonomna, sledi zakonskim in strokovnim izhodiščem ter vsak primer obravnava posebej, so poudarili na GPU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • kontrahan 06:31 29.april 2020.

    Zapomnite si, da policaji delajo po zakonu in po liniji najmanjšega odpora. Zakon tudi če je napisan tako, da je nesmiselen, se ga bodo policaji držali kot klop kože. Danes jebejo nas, ko se bo pa obrmilo bodo pa z ...prikaži več isto vnemo lovili ablast Policaj ne misli, policaj izvršuje, kot mu rečejo nadrejeni. Tako je bilo in tako bo še naprej.

  • SonnyBlack 00:22 29.april 2020.

    ne vem kaj bojo naredli,ko se bo zbralo 10 x vec ljudi??? sicer pa ce hocejo pisat kazni...naj najprej kaznujejo hojsa,ki je prav tako krsil te koronazakone,pa vse ostale vsemogocnike nase drzave za katere ta zakon prav tako velja...torej policaji...zacnite ...prikaži več ze en x problem resevat pri glavi,ne pri riti,ce se razumemo

  • francl12 22:56 28.april 2020.

    JA TO JE CILJ VLAD - izvedba 100% nadzora nad ljudmi, preprečevanje stikov in možnosti upora!!!