Slovenija
21 ogledov

Postopoma še do 15 dni

Slovenija, 01.07.13, oce in otrok, foto: shutterstock Shutterstock
Očetovski dopust. Vsako leto manj neplačanega, več plačanega.

Očetje bodo lahko 30-dnevni plačani dopust po rojstvu otroka koristili šele tri leta po tem, ko bo gospodarska rast 2,5-odstotna. Vlada je sprejela spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, vanj pa zaradi neugodne finančne situacije vključila tudi varovalko o časovnem odmiku te novosti, ki naj bi na leto stala dodatnih 47 tisoč evrov.

Uveljavitev postopoma

Do 30 dni plačanega dopusta po rojstvu otroka bodo očetje prišli postopoma. Potem ko bo naša gospodarska rast dosegla 2,5 odstotka, se bo vsako leto 25 dni neplačanega dopusta za očete spremenilo v pet dni plačanega dopusta. Očetje imajo po trenutno veljavnih predpisih možnost koristiti 75 dni neplačanega dopusta.

Petnajst dni plačanega dopusta ob rojstvu dojenčka ostaja, dodatnih 15 dni pa bodo očetje lahko koristili po enem letu, kar pomeni, da je celotno trajanje dopustov za starše ob rojstvu otroka z 12 mesecev podaljšano na 12 mesecev in pol. Dodatnih 15 dni dopusta za očete je morala Slovenija zagotoviti zaradi zahteve Evropske komisije, da imata tako oče kot mama en mesec neprenosljive pravice biti z otrokom.

Dopusti tudi ob posvojitvi

Starševski dopust (260 dni) bodo lahko koristili tudi posvojitelji, če bodo posvojili otroka, mlajšega od osmih let. Očetovski dopust bodo po novem lahko, če ga ne bo koristil biološki oče, koristili tudi rejniki in skrbniki otroka. Imeli bodo tudi pravico do krajšega delovnega časa. Tako skrbniki kot starši z dvema otrokoma bodo lahko imeli krajši delovnik do konca prvega razreda mlajšega otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.