Slovenija
3756 ogledov

Okužbe v nebo. To je na sestanku sklenila posvetovalna skupina za cepljenje.

Covid-19 maske PCT Profimedia
Skupina se je seznanila tudi s spremembami v predlogu programa cepljenja za leto 2022.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom Bojane Beović je na sestanku 5. januarja sprejela stališče, da uvajanje obveznega cepljenja proti covidu-19 v dani situaciji ni primerno. Zaradi trenutne epidemiološke situacije pa člani skupine podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli, cepljeni (PC), je razvidno iz zapisnika sestanka.

Člani skupine pa za pripravo na morebitne nove epidemijske valove, ki bi povzročili veliko povečanje števila hospitalizacij covidnih bolnikov, hkrati predlagajo izdelavo operativnega načrta, ki bi omogočil učinkovito uvedbo in izvedbo obveznega cepljenja, piše v zapisniku, ki je objavljen na spletnih straneh NIJZ.

Predstavnica NIJZ je člane skupine seznanila tudi s spremembami v predlogu programa cepljenja za leto 2022. Ena od predlaganih sprememb je, da se cepljenje proti covidu-19 "navede tudi v poglavju Cepljenje zaposlenih". Kot piše v zapisniku, bi to omogočilo, da bi specialist medicine dela vključil cepljenje proti covidu-19 za določena delovna mesta v izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta.

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Zdravje Novi podatki: Vedeli smo, da bo hudo, ampak tole ...

Novosti glede priporočil o cepljenju in cepivu Novavax

Cepiva Novavax, ki bo v Sloveniji predvidoma na voljo konec januarja, skupina še ni umestila v priporočila za cepljenje. To bodo storili, ko bo cepivo na voljo v Sloveniji. Ob tem so navedli, da je cepivo za zdaj odobreno le za osnovno cepljenje polnoletnih oseb z dvema odmerkoma v razmaku vsaj treh tednov. Predlagali so tudi pripravo odmevnejše promocijske kampanje za cepivo Novavax, ki je zasnovano na tehnologiji, ki se uporablja že dlje časa.

Posvetovalna skupina je na sestanku tudi posodobila priporočila glede cepljenja s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19 in glede cepljenja prebolevnikov. Spremembe je na novinarski konferenci v ponedeljek predstavil minister za zdravje Janez Poklukar, ki je spomnil tudi, da covidno potrdilo velja neomejeno le še v januarju, s 1. februarjem pa bo omejeno na 9 mesecev. 

Skupina tako po novem priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid-19, en do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina prejem poživitvenega odmerka priporoča tri do šest mesecev po preboleli bolezni, je pojasnil minister.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
 • Ender3 19:40 12.januar 2022.

  Če imajo strokovnost in mandat, da lahko ukrepajo, naj priredijo in dovolijo javno ,strokovno razpravo brez pogojevanja in cenzure. Naj sledijo izkušnji, da več ljudi, več ve. Potrebno je, izpostaviti različna stališča in kontraargumente ni vrag, da to ne bi ...prikaži več obrodilo sadov. Vsem v dobro, je potrebno dvigniti zaupanje stroki in javno priznati napake, ki so del slabih odločitev za katere pa, nihče noče odgovarjati. Naj se posvetujejo z javnostjo in manj s politiko .

 • bobubob 14:20 12.januar 2022.

  Bolj špricajo, bolj gori. Še niso opazili? Mimogrede, pogrešam Krekove modrosti. Je šel po novo omikron 'cepivo', ki ga bodo marca uporabili proti avironi ('aviarna' gripa, cepljena na korono) ?

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 12:27 12.januar 2022.

  Zahtevati od prebolevnikov, da se cepijo je zločinsko..saj tako uničuješ naravno imunost..Si upate povedati kakšno je razmerje cepljenih in prebolevnikov v bolnišnicah ?! Vam jaz povem ...en prebolevnik na petdeset cepljenih !!