Slovenija
15 ogledov

Posvetovanj o mandatarju še ne bo

Danilo Türk predsednik Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk v torek še ne bo začel posvetovanj z vodji poslanskih skupin glede imenovanja mandatarja za sestavo vlade.

Svetovalec predsednika republike za odnose z javnostmi Boštjan Lajovic je STA pojasnil, da predsednik pogovore po poslovniku državnega zbora ne more začeti, če vse poslanske skupine nimajo svojih stalnih vodij - in SDS ga nima. Predsednik lahko tako vabila za sestanke pošlje šele, ko mu predsednik državnega zbora sporoči, da so vodje imenovane, in kdo so. V kabinetu pričakujejo, da bodo pogovori stekli prihodnji teden.

Rok do srede

Poslanske skupine imajo sicer teden dni po konstituiranju državnega zbora čas, da imenujejo stalnega vodjo poslanske skupine. Ta rok se izteče v sredo. Poslansko skupino SDS začasno vodi Jože Tanko, ki je omenjeno poslansko skupino vodil tudi v prejšnjem sklicu državnega zbora.

V SDS so za Delo pojasnili, da bodo stalnega vodjo imenovali, ko bodo organi stranke končali formalne postopke. Janez Janša je sicer v petek predsednikom SLS, DeSUS, NSi in Liste Virant poslal pismo, v katerem jim je napovedal, da bo v primeru neuspeha Zorana Jankovića pri oblikovanju koalicije organom SDS predlagal, naj k oblikovanju koalicije povabijo njih. Hkrati pa bi Janša ob strinjanju omenjenih strank k pogajanjem povabili tudi SD, in sicer s ciljem oblikovanja dvotretjinske koalicije.

Janša je k pismu priložil tudi delovni osnutek za možno koalicijsko pogodbo. V dokumentu je tudi že izhodiščni neformalni razrez možne sestave vrha zakonodajne in izvršilne oblasti ob predpostavki, da bi koalicijo sestavljale stranke, ki so izvolile predsednika DZ. Predsednik SDS je sicer opozoril, da je to rezervni načrt v primeru, če predsednik Pozitivne Slovenije ne bi uspel sestaviti vladne koalicije.

Komentarjev 1
  • Kuverti Novak 15:30 24.december 2011.

    Politiki Vam želijo vesel Božič in srečno Novo leto :)http://www.youtube.com/watch?v=RdQbcpEHwOk&feature;=g-u&context;=G2e01c56FUAAAAAAADAA