Slovenija
115 ogledov

Posvojitelji doma vse leto

Dojenček Shutterstock
Spremembe. Porodniški dopust tudi staršem, ki bodo otroka posvojili. Primerjava. Posvojitev vse več; leta 2007 jih je bilo 24, lani posvojilo že 54 parov.

Po trenutni zakonodaji družini, ki posvoji otroka, pripada 150 dni posvojiteljskega dopusta za majhne in 120 dni za večje otroke. “Zdaj bomo to poglavje o posvojiteljskem dopustu črtali,” napoveduje Ana Vodičar, direktorica direktorata za družino na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ).

Tako bo posvojiteljski dopust izenačen s porodniškim ter dopustom za nego in varstvo otroka. “To pomeni, da bodo imeli posvojitelji enako dolg, enoletni dopust,” dodaja.

Tudi očetovski dopust

Poleg tega imajo trenutno očetje posvojitelji težavo pri uveljavljanju očetovskega dopusta, saj ga lahko izkoristijo samo do otrokovega šestega meseca starosti. Zdaj želijo na ministrstvu doseči, da očetom ob posvojitvi ta dopust ne bi propadel. Po besedah Vodičarjeve se zelo redko zgodi, da so posvojeni otroci tako majhni. V zvezi s temi spremembami zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih na ministrstvu že deluje medresorska skupina. “Pričakujem, da bomo šli v javno razpravo še pred koncem leta,” pravi direktorica.

V tem tednu pa gredo po njeni napovedi na vlado že nova izhodišča za pogajanja s podpisom sporazuma za mednarodne posvojitve z Rusijo. “Prvi cilj tega sporazuma je zaščita otroka, da se preprečijo vse možnosti za prodajo otrok,” razlaga. Drugi cilj je pravno varstvo otrok in staršev posvojiteljev, ko se vrnejo v državo: “To konkretno pomeni, da bo odločba o posvojitvi, izdana v Rusiji, neposredno uporabljiva v Sloveniji. Otroka bodo lahko s to odločbo takoj vpisali, zavarovali in tako dalje,” še dodaja.

Reorganizacija CSD

“Najbolje je, da se par, ki želi posvojiti otroka, obrne na krajevno pristojni center za socialno delo (CSD), kjer bodo začeli postopek posvojitve,” svetuje Natalija Šintler s CSD Novo mesto. Na CSD jim bodo izdali ustrezne dokumente tudi za primer posvojitve iz tujine. “Seznam potrebnih dokumentov za države, ki niso podpisnice Haaške konvencije, se dobi od parov, ki so že posvajali otroke iz teh držav, saj CSD teh seznamov nimajo,” opozarja. Po njenih izkušnjah se pari pogosto povezujejo prek forumov.

“Včasih pari iščejo informacije o posvojitvah in niso zadovoljni z znanjem CSD, zlasti pri mednarodnih posvojitvah,” še razlaga Vodičarjeva. MDDSZ zato ob reorganizaciji centrov namerava področje posvojitev dodeliti samo nekaj CSD v Sloveniji. “Reorganizacija centrov za socialno delo je na sporedu prihodnje leto,” še dodaja.

Samo samski ali zakonci

V Sloveniji sta po zakonu o zakonski zvezi samo dve kategoriji ljudi, ki lahko posvojijo otroka – to so samske osebe ali zakonci. “Po veljavni zakonodaji zunajzakonski par, ki živi denimo skupaj že deset let, ne more posvojiti otroka,” razlaga Vodičarjeva. V tujini vedno velja pravilo, da pogoje postavlja država izvora otroka. Po besedah Vodičarjeve se veliko parov poroči samo zaradi posvojitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.