Slovenija
12 ogledov

Pot do višjega IQ

Gibanje in zdrava hrana naredita učenjaka. Žurnal24 main
Tek in zdrava prehrana vas ne bosta naredila le fizično fit, ampak tudi duševno. Še več, zvišala vam bosta inteligenco.

Izjemno pametni ljudje so redkost, a kljub temu nekateri znastveniki trdijo, da se jim lahko po inteligenci približajo tudi navadni smrtniki. Načinov je več.

Telesna vadba, kot je tek, pripomore k višji inteligenci. "Kdor teče, hitro hodi ali kolesari, bolje dela," pravi vodja nemške klinike za psihiatrijo in psihoterapijo Manfred Spitzer. Razlog je enostaven, poroča Welt Online. "Dejavni ljudje se lažje osredotočajo," pojasnjuje Spitzer.

Da bi to dokazali, so na kliniki 17 tednov testirali več skupin ljudi. Tisti, ki so se ukvarjali s športom, so bili pri reševanju nalog boljši.

Hrana
Da so ribe hrana za možgane, je že dolgo znano. Zato zdravniki tistim, ki rib ne marajo, svetujejo, naj jemljejo vsaj pripravke iz ribjega olja. Če so nekoč morali otroci pogoltniti polno žlico takšnega olja, se lahko danes razvoju farmacije zahvalimo, da lahko zvarek jemljemo v obliki kapsul, ki nam v ustih ne pustijo neprijetnega okusa.

Prav tako so hrana za možgane oreščki. Od tukaj tudi izvira poimenovanje študentska hrana.

Pamet in denar

Na žalost pa tudi ob upoštevanju vseh zgoraj naštetih nasvetov in zelo veliki pameti še ne pomeni, da boste zato postali tudi bogati.

"Ljudje niso bogati zato, ker so pametni," ugotavlja profesor iz ameriške univerze v zvezni državi Ohio, Jay Zagorsky. Čeprav marsikdo to dvoje povezuje, ni tako. Pamet vam bo pomagala, ne bo pa vam prinesla bogastva. "Za to boste potrebovali tudi iznajdljivost, prodornost, prilagodljivost in srečo," pravi Zagorsky.

Vse bolj pa se IQ umika EQ-ju. Ta zaznamuje čustveno inteligenco in naj bi bil veliko pomembnejši za naš uspeh, saj med drugim vpliva na našo sposobnost komuniciranja z drugimi. Med ljudmi, ki imajo zelo visok EQ, naj bi bili voditeljica Oprah Winfrey, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in zdajšnji Barack Obama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.