Slovenija
3927 ogledov

Potezo ministrstva označili za "lov na čarovnice"

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na spletni strani začel objavljati poimenske sezname o številu opravljenih zdravstvenih storitev po zdravnikih. Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so za STA sporočili, da potezo zdravstvene politike ocenjujejo kot nesmiselno in nekonstruktivno.

Po njihovem mnenju bo to okrepilo nezadovoljstvo

"Predstavljanje surovih in nepopolnih podatkov brez poznavanja delovanja zdravstva in njihove ustrezne umestitve in interpretacije bo le okrepilo nezadovoljstvo, tako med izvajalci zdravstvene dejavnosti kot uporabniki zdravstvenih storitev," so poudarili v sindikatu Fides.

Težava predstavljenih podatkov je, da obračunane storitve ne zajemajo vsega dela, ki ga zdravniki opravijo, in povsem spregledajo dejstvo, ali so bili zagotovljeni osnovni predpogoji za učinkovito delo nosilcev zdravstvene dejavnosti. Zato lahko že vnaprej napovemo, da bodo na ta način prikladno orodje za medijske diskreditacije zdravništva in lov na čarovnice, kot smo ga vajeni, so prepričani pri sindikatu.

Prav takšni parcialni podatki ZZZS so bili po navedbah Fidesa namreč že zlorabljeni v javnosti in povzročili škodo tako izpostavljenim zdravnikom kot celotnemu zdravništvu. Podatki na primer ne pojasnjujejo, kdo od zdravnikov je bil odsoten zaradi zdravstvenih razlogov, dela na drugem delovišču ali drugih razlogov ter obsega zaposlitve določenega zdravnika pri delodajalcu, ali je bilo za izvedbo zdravstvene storitve na razpolago dovolj podpornega kadra, opreme, dovolj namestitvenih kapacitet zaradi zapiranja oddelkov, so zapisali pri sindikatu.

"Nismo vsi enaki"

Prav tako podatki po njihovih navedbah ne pojasnjujejo težavnosti posameznih obravnav ali obravnav, ki so bile odpovedane zaradi neprihoda bolnikov, ki jih je po javno predstavljenih podatkih ministrstva za zdravje 20 odstotkov, oziroma drugih zadržkov.

"V Fidesu smo verjetno edini sindikat, ki že leta zagovarja načelo, da nismo vsi enaki in da je potrebno nagraditi najboljše. Pozdravljamo vsak korak k transparentnosti in preglednosti dela zdravnikov, saj lahko samo pregledne in uravnotežene informacije prikažejo, kako lahko izpeljemo zdravstveno varstvo prebivalstva v državi, kjer po ocenah Evropske komisije manjka 1400 zdravnikov, da bi dosegli evropsko povprečje," so poudarili.

"Zato nam je sistem družinske medicine praktično razpadel"

Zato so, kot pravijo, vztrajali, da stroka opredeli standarde in normative zdravniškega dela in s tem visokega nivoja strokovne obravnave, ki je lahko edini merodajni kriterij spremljanja kakovosti. "Prav ZZZS temu najbolj goreče nasprotuje in vztraja na preživetem modelu zelene knjige. Zato nam je sistem družinske medicine praktično razpadel," so opozorili.

Iz ZZZS so v torek sporočili, da so iz različnih razlogov, med drugim z namenom večje transparentnosti, pa tudi na podlagi mnenja Informacijskega pooblaščenca, začeli javno objavljati podatke o opravljenih zdravstvenih obravnavah poimensko po zdravstvenih delavcih. Podatke lahko celovito interpretirajo le izvajalci zdravstvenih storitev, ki kot delodajalci razpolagajo s podatki o lastni organizaciji dela in kadrih, so ob tem poudarili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • lojs 15:33 10.maj 2023.

    navadna xls tabelca, kjer so navedene samo številke obravnav za vse zdravnike po dnevih, niti čas trajanja ... in sedaj bravo loredan? ... naj mi kdo prosim razloži, kaj bi s temi številkami ... prevsem pozivam vse tiste, ki me ...prikaži več tako sovražite, da bom še sam ploskal ministru

  • leonardo 14:34 10.maj 2023.

    Ja zaradi takšnega FIDESa do danes ni mogel zdravstva spraviti v red noben dosedanji minister. Loredan, čestitke, čeprav mislim, da tudi ti ne boš zmogel s temi hijenami!

  • Luksi 14:31 10.maj 2023.

    Pravilno, da se podatki javno objavijo in se orikaže, koliko dela sobres opravili. Fides seveda protestira, saj se bo videlo, kako malo dejansko delajo, maček pač zacvili, če mu stopiš na rep...