Slovenija
0 ogledov

Potop malih delničarjev

Ne more biti enakosti pred zakonom, če moraš samo za začetek postopka plačati št Saša Despot
Stečaji pred vrati. Neposredno pred izgubo vsega vsaj 90 tisoč malih delničarjev.

Uradno je insolventnost včeraj razglasil še Center naložbe, ki ima več kot 33 tisoč delničarjev. Infond Holding, ki je daleč največja naložba Centra naložb, pa je za 3. december sklical skupščino delničarjev, na kateri bodo odločali o dokapitalizaciji. Za Infond Holding, ki ima več kot 32 tisoč delničarjev, je že vložen predlog za stečaj. Maksima Holding, ki ima 25 tisoč malih delničarjev, pa je v postopku prisilne poravnave.

Omogočiti reševanje!
Kristijan Verbič iz vseslovenskega združenja malih delničarjev meni, da je treba najprej omogočiti vse poskuse reševanja teh družb. “Lahko se zgodi domino efekt finančnih holdingov, kjer so mali delničarji še iz časov lastninjenja,” opozarja. V vseh teh holdingih je več kot 200 tisoč delničarjev. Država bi morala razmisliti o njihovi zaščiti ali nekakšnem nadomestilu.

Treba bi bilo poklicati nadzorne svete na odgovornost. Naši pravniki proučujejo možnost vložitve tožbe proti Tonetu Turnšku in Janku Kosmini, ki sta bila predsednika nadzornih svetov Pivovarne Laško in Istrabenza,” pravi Rajko Stanković iz društva malih delničarjev. “So pa stroški ogromni, imela bosta najboljše odvetnike, tako da tožbe ne bomo vložili, če ne bo možnosti uspeha,” opozarja. Verbič se strinja. “Postopki so predolgi in predragi, njihov rezultat pa negotov. Samo za vložitev izpodbojne tožbe smo prav včeraj plačali 3.250 evrov takse,” opozarja Verbič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.