Slovenija
38 ogledov

Potrebujejo profesionalce

(Foto: Polona Pegan) Žurnal24 main
Planinske poti. Nekatere so zaradi pomanjkanja vzdrževalcev zaraščene že leta.

Julijske Alpe. “Problem je v tem, da težko dobimo ljudi za tako delo. V našem društvu poti vzdržujemo le trije, poti imamo pa veliko,” je dejal Marko Mikelj iz Planinskega društva (PD) Srednja vas v Bohinju. Društva naj bi sicer urejala poti v okolici svojih planinskih postojank.

“Planinska zveza Slovenije (PZS) ureja in opravlja težja dela na zavarovanih poteh ali ob večjih poškodbah poti, ki jih lahko povzročijo skalni podori ali neurja. V zadnjem obdobju popravljamo tudi zelo prehodne poti, ki jih delno uničujejo ljudje s hojo, delno pa narava z erozijskimi procesi. Za vse drugo morajo poskrbeti PD, ki so tudi uradni skrbniki poti,” je pojasnil načelnik komisije PZS za planinske poti Tone Tomše.

poti, gore, planinec, gornik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

PD Ljubljana - Matica mora tako na primer vzdrževati pot iz Vrat čez Prag in Tominškovo pot ter naprej po grebenu na Triglav, pot od Konjskega sedla na Kredarico, po dolini Triglavskih jezer, na Komni in okolici ter pot od Vogla do Komne, ki je že vrsto let precej zaraščena. Pri tem mu pomagajo lokalna društva, ki pa zaradi pomanjkanja kadra in financ ne prevzemajo večjih popravil in vzdrževanj.

Za zdaj le prostovoljci
Tudi na PZS so mnenja, da imajo nekatera društva preveč poti in da bi potrebovali profesionalce, ki bi se ukvarjali izključno s popravilom poti, saj zdaj vse temelji na prostovoljnem udejstvovanju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.