Slovenija
38 ogledov

Potrebujemo "vlado s konceptom"

France Bučar meni, da je glavni problem v Sloveniji, da ni temeljnih vrednot, ki Žurnal24 main
Potrebujemo vlado "s konceptom", vlado, ki je iz popolnoma drugega testa kot obstoječa, meni France Bučar. V Sloveniji manjka tudi temeljnih vrednot, ki bi bile nedotakljive, je opozoril.

"Referenduma, kakršen je bil nedeljski o pokojninski reformi, ni mogoče dobiti," je povedal France Bučar, starosta slovenske politike. "Če ljudem vnaprej rečeš, da bodo za to, da pridemo na zeleno vejo, potrebne take in take žrtve, ne bo nihče reagiral v pozitivnem smislu. Še posebej, če ljudje vidijo, da se na veliko zapravlja denar in se ga recimo daje bankam, ki so v izgubi in jih je treba reševati, zraven pa se deli regrese in podobno," je še dodal. Poleg tega so tudi sindikati zavzeli negativno stališče.

"Če želijo imeti pretendenti za bodočo oblast prazen prostor, naj to naredijo s t. i. konstruktivno nezaupnico. Če imajo potrebno večino, problema ni, če je nimajo, potem pa naj bodo tiho," je o predčasnih volitvah dejal France Bučar.

Glavni nosilec odpora SDS
Pokojninska reforma je po Bučarjevem mnenju sicer nujna, iz demografskih, ekonomskih in tudi socialno-psiholoških razlogov, je dejal za STA, a ob tem opozoril, da je treba k stvarem pristopiti drugače in da je ob podaljšanju delovne dobe treba narediti še marsikaj. "Tu imajo pravzaprav sindikati lahko opravičilo za svoj negativni odnos," je povedal Bučar.

"Arhitektom tega odpora" ni šlo ne za pokojninsko reformo, ne za državne arhive in ne za delo na črno, ampak za to, kako zrušiti vlado in priti na oblast, je poudaril. In to so, je dodal, velikokrat povedali tudi neposredno. Na vprašanje, kdo so torej arhitekti tega odpora, pa je Bučar odgovoril, da je bila glavni nosilec odpora SDS.

Potrebovali bi "vlado s konceptom"
Za rešitev problemov bi po Bučarjevem mnenju morali sedanjo vlado nadomestiti s tako, ki ima koncept, ki ve, kaj je treba narediti, ki ima pogum, da se spusti v borbo za realizacijo svojih zamisli in ki se je pripravljena odpovedati tudi svojemu položaju, če ne bi mogla uresničiti tistega, v kar verjame.

Bučar je še opozoril, da je cela vrsta temeljnih stvari, o katerih še ni nobenega jasnega koncepta, od odnosa do države pa do preteklosti in tega, kaj je treba narediti. Teh problemov doslej noben predsednik vlade ali stranke niti diagnosticiral ni, kaj šele reševal, je poudaril.

"To pa pomeni vlado, ki je iz popolnoma drugega testa kot obstoječa ali novi kandidati," ugotavlja Bučar. Tudi z refleksijo sedanjega položaja je prišel do zaključka, da je pri nas glavni problem, da ni nobenih temeljnih vrednot, ki bi bile nedotakljive in pred katerimi se nehajo tudi politična nasprotja.

Gre za neko osrednje jedro dogmatične modrosti, ki ga države z dolgo tradicijo imajo. Tega ni mogoče predpisati, niti doseči z nekim sporazumom med strankami, za to je potrebno "zorenje" in 20 let je prekratka doba, je dejal.  "Je pa res, da imamo srečo, da smo ta leta  preveslali tako, kot smo jih," je še povedal Bučar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.