Slovenija
14 ogledov

Potresne sunke merijo kar doma

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Seizmologi iščejo prostovljce, ki bi s svojimi prenosnimi računalniki pomagali pri merjenju potresov, saj sami nimajo dovolj opreme, da bi zaznali vse premike tal.

Prostovoljce so začeli iskati seizmologi iz potresnega centra, ki se nahaja v južni Kaliforniji. Javi se lahko vsak, ki je pripravljen na svoj računalnik naložiti posebno opremo ali pa v svojem domu namestiti senzorje, ki bi zaznali potresne sunke.

 

Kdo lahko sodeluje

Pri projektu so lahko najprej sodelovali samo imetniki prenosnikov Apple, sedaj so se jim pridružili še imetniki prenosnikov Lenovo Thinkpad, v centru pa že delajo na tem, da bi se jim lahko pridružili še vsi drugi.

V novejših prenosnikih je namreč vgrajen senzor, ki zazna nenadne gibe, kot je na primer padanje računalnika in pravočasno obvesti trdi disk, ki zaščiti podatke na računalniku. Seizmologi pa sedaj želijo ta senzor uporabiti za merjenje potresnih sunkov na območjih, kjer nimajo svoje opreme. Prostovoljci, ki morajo seveda imeti računalnik z omenjenim senzorjem, na svoj prenosnik naložijo poseben program, ki njihov računalnik poveže z ostalimi v omrežju in preko interneta znanstvenikom pošilja podatke o morebitnem tresenju tal.

Ker senzor zazna vsako nenadno gibanje okoli prenosnika in ne le potresnih sunkov –& #160; lahko le tresenje, ki ga povzroči tovornjak, ko pelje mimo hiše –, seizmologi seveda prejete podatke uporabijo le v primeru, da jih zazna več računalnikov na istem območju.

V sistemu še veliko pomanjkljivosti

Sistem je prvo resno preizkušnjo prestal julija letos, ko je tla vzhodno od Los Angelesa zatresel potresni sunek z močjo 5,4 po Richterjevi lestvici. Potres je takrat zaznalo manj kot 6 računalnikov, zato so tudi v potresnem centru priznali, da je v sistemu še veliko pomanjkljivosti.

Poleg tega seizmologi, ki pri projektu ne sodelujejo, opozarjajo, da so senzorji v prenosnikih primerni le za merjenje manjših potresov. V primeru močnejšega tresenja tal tudi prenosniki ne bi ostali na mestu, ampak bi jih premetavalo okoli, zaradi tega pa bi bili zbrani podatki neuporabni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.