Slovenija
21 ogledov

Potrjene kazni za Šrota in Bavčarja

Igor Bavčar in Boško Šrot Žurnal24 main
Igor Bavčar in Boško Šrot nista uspela izpodbiti dosojenih kazni. Zda je na vrsti še obsojeni celjski sodnik Milko Škoberne.

Igor Bavčar in Boško Šrot sodišča nista prepričala s pritožbo, s katero sta poskušala izpodbiti obsodbo zaradi nepravilnosti ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza leta 2007. Višje sodišče je namreč potrdilo zaporne kazni, ki bodo doletele nekdanja šefa Istrabenza in Pivovarne Laško, je za zurnal24.si potrdil Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar.

Okrožno sodišče je oba konec lanskega julija obsodilo. Obsojena sta zaradi zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Pri tem pa Šrotu prisodilo pet let in deset mesecev zaporne kazni, Bavčarju pa sedem let zapora.

Zamrznjenih 21 milijonov

Šrotu in Bavčarja ne bo treba plačati za okoli 35 tisoč evrov stranskih denarnih kazni, ki jima jih je sodišče naložila ob obsodbi. Bo pa moral Bavčar vrniti 21.680.000 evrov. Premoženje v tolikšni vrednosti mu je namreč sodišče začasno zamrznilo, dokler sodba ni postala pravnomočna.

"Začasno zavarovanje je odrejeno na delnicah, nepremičninah in na denarnih sredstvih
na bančnih računih," pojasnjujejo na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT), ki je zamrznitev premoženja zahtevalo.

Ne bosta se predala brez boja!

Tako Šrot kot Bavčar že napovedujeta, da bosta sodno bitko nadaljevala. Zaporne kazni bosta zdaj najprej poskušala izničiti še pred vrhovnim sodiščem z zahtevami za varstvo zakonitosti, če jima ne bodo pritrdili niti tam pa lahko nazadnje poskusita še pred ustavnim sodiščem.

Bavčar je razočaran, ker sodbe ni razveljavilo že višje sodišče in da pri nas očitno pravosodje vse pogosteje razlaga, kako naj se v podjetjih posluje oziroma vodi ekonomske odnose. "Zato ni slučajno, da sodišče ni znalo pojasniti, kaj bi moral narediti nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, da ne bi zlorabil položaja," poudarja Bavčar. Tožilcu iz SDT Jožetu Kozini pa očita, da naj bi prav on naložil davčnim inšpektorjem naj začnejo preiskovati Bavčarja.

V zapor bo pa treba

Ne glede na to, ali bosta Šrot in Bavčar v naslednjih treh mesecih (kolikor imata na voljo zato) res vložila zahtevi za varstvo zakonitosti, bosta oba dobila poziv v zapor. Ko bodo sodbo prevzeli vsi, bo postala izvršljiva, okrožno sodišče pa bo določilo, kdaj naj začneta prestajati kazen in tudi v katerem zaporu. Glede na višino kazni, ki jo bosta morala odslužiti, je pričakovati, da bosta oba napotena v zapor na Dob.

Kazen bosta začela prestajati ne glede na to, ali bodo do takrat vrhovni sodniki že odločili o njuni zahtevi za varstvo zakonitosti ali ne. S to zahtevo sicer svoje domnevne nedolžnosti ne moreta več dokazovati, saj o tem, ali so očitana in zdaj tudi pravnomočno dokazana kazniva dejanja, storila ali ne, bo presojalo nobeno sodišče več. Tako vrhovno kot tudi ustavno sodišče lahko zdaj presojata le še o tem, ali so bile Šrotu in Bavčarju kršene kakršnekoli pravice med sojenjem.

Po sprejemu takoj na polodprti?

Začetek prestajanja kazni bi lahko oba zadržala le s prošnjo za odlog kazni, a še to le začasno. Zaenkrat pa ni znano, ali se bosta za takšno prošnjo tudi res odločila. Po prihodu v zapor oba zagotovo čaka najprej največ enomesečno bivanje na sprejemnem oddelku, kjer bodo z njima med drugim naredila načrt, kako bosta kazen prestajala in kaj vse bosta med prestajanjem počela.

Neuradno bi oba to sprejemno obdobje opravila prej kot v enem mesecu, podobno kot denimo lani bivši šef Merkurja Bine Kordež, ki so ga po že nekaj dni po sprejemu v zapor namestili kar takoj na polodprti oddelek, namesto na zaprtega, kot je običajno.

Komentarjev 8
  • Mahi 11:31 11.julij 2014.

    Bavčar, Janša in Kacin so bili takrat res najvidnejši akterji osamosvojitve, kasneje pa so se politično razšli (Bavčar in Kacin = LDS)

  • maliking 11:12 11.julij 2014.

    Končno, bravo!!!

  • Energetik 10:56 11.julij 2014.

    Sam še ZOKIJA dejte strpat na hladno, pa seveda ne sam zamrznt premoženje, pobrat mu je trebe vse kar je nakradel, aja pol vse pobrat, tud ok !!!