Slovenija
0 ogledov

Potrjene visoke kazni elektropodjetjem

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo petih elektrodistribucijskih podjetij, ki jim je urad za varstvo konkurence naložil plačilo globe zaradi usklajenega delovanja pri zvišanju cen elektrike.

Odločitev pomeni, da je sodišče potrdilo odločbo urada za varstvo konkurence in ugotovljene kršitve po slovenski zakonodaji. Pet družb je tako konec novembra leta 2007 dejansko delovalo usklajeno, ko so hkrati napovedale skoraj šestodstotno zvišanje cen električne energije za gospodinjske odjemalce.

 

Izrečene globe

Po razsodbi vrhovnega sodišča bodo morala elektrodistribucijska podjetja poravnati izrečeno globo. Elektro Ljubljana 2,6 milijona evrov, Elektro Maribor in Elektro Celje približno dva milijona evrov, Elektro Primorska in Elektro Gorenjska pa nekaj več kot milijon oziroma 800 tisoč evrov.

Na vrhovnem sodišču so povedali, da je sodba pravnomočna in pritožba zoper njo ni dovoljena. Kot je za današnji časnik Finance pojasnil direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak, lahko "vpleteni zahtevajo revizijo", vendar pa ni nujno, da jo bodo odgovorni dovolili.

Po Sorškovih besedah je primer tudi na prekrškovnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča, zato bodo dokumentacijo posredovali tudi njim. Na podlagi te bodo postopek končali še oni, to pa pomeni, da bodo morali elektrodistributerji res plačati naložene denarne kazni, je dejal.

Podjetja sodbo še preučujejo
Na sodbo vrhovnega sodišča so se z izjemo Elektra Gorenjska odzvali tudi elektrodistributerji. V Elektru Ljubljana so povedali, da odločbe sodišča še nimajo. "Ko jo bomo prejeli, jo bomo najprej preučili, zato zadeve ne moremo komentirati," so poudarili. V Elektro Primorska odločitev sodišča z odvetniki še preučujejo, zato je ne morejo podrobneje komentirati, v Elektro Maribor pa sodbe zaenkrat še niso želeli komentirati.

Elektro Celje je sporočilo, da sodbo "temeljito" preučujejo in da po bežnem pregledu ugotavljajo, da je vrhovno sodišče razsodilo, da niso kršili 81. člena pogodbe o Evropski skupnosti, kot je to zaključil urad za varstvo konkurence. Celovit komentar bodo podali po natančni preučitvi sodbe, ko bodo tudi povedali, kakšni bodo njihovi nadaljnji koraki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.