Slovenija
49 ogledov

Potrjeno: počival bo v Himalaji

Številni so se že vpisali v žalno knjigo. (Foto: Dejan Mijovič)
1/4
Žurnal24 main
Družina Tomaža Humarja, ki je pred tednom dni umrl na pobočju himalajske gore Langtang Lirung, se je odločila, da bo pokopan v Himalaji. Množično slovo bo v soboto v Kamniški Bistrici.

Svojci Tomaža Humarja so sprejeli odločitev: alpinist bo počival v Himalaji.

Pokop v tajnosti
Tone Škarja
je že popoldne za Radio Slovenija povedal, da so se Humarjevi svojci po njegovih podatkih odločili za pokop v Himalaji. Pokop bodo najverjetneje izvedli v tajnosti, je še dejal Škarja, ki je pomagal pri reševalni akciji.

Želel ostati na gori
Viki Grošelj
, ki je skrbel za reševalno akcijo iz Slovenije, je dejal, da bi bil Humar rad pokopan v Himalaji. Grošelj je povedal, da se je s Humarjem v preteklosti pogovarjal o tem in da mu je Humar dejal, da bi rad v primeru smrti ostal med himalajskimi gorami.

Najožja Humarjeva družina se je od njega med mašo že danes poslovila v šutenski cerkvi.

Množično slovo bo v soboto ob 11. uri v Kamniški Bistrici.

V prostorih občine Kamnik pa so odprli žalno knjigo v spomin na Tomaža Humarja. Vanjo se je mogoče vpisati vsak dan do 20. novembra med 8. in 18. uro.

''Ne poznam nikogar, ki bi si želel, da bi ga prepeljali nazaj. Iz preprostega razloga, ker nam Himalaja veliko pomeni, da je bila, mogoče malo patetično, naš drugi dom. Želeli bi, in Tomaž je razmišljal ravno tako, saj sva se nekajkrat o tem pogovarjala, naj ga ljudje ohranijo takšnega, kot je. Živega, nasmejanega, polnega zanosa, ne pa kot neko telo, ki se ne premika več. Tudi to je eden od dodatnih razlogov, da ostane tam,'' je za STA dejal Grošelj.

Kot je znano, so Humarjevo truplo po sobotni akciji, ko so ga švicarski reševalci našli in prepeljali v dolino, odpeljali na nemško veleposlaništvo v Katmanduju.

Gora ga je za vedno vzela
Humar, svetovno znani alpinist, se je ponesrečil v ponedeljek, domnevno že ob povratku z gore Langtang Lirung (7227 metrov). Kako je do nesreče prišlo, ni znano. Humar se je svojim pomagačem v dolini javil po satelitskem telefonu in jim povedal, da je poškodovan.

Žalna knjiga je odprta tudi na spletnem socialnem omrežju Facebook. Humarjevemu spominu se je poklonilo že 52 tisoč ljudi.

Nepalski reševalci so poskušali priti do Humarja, ki se je po predvidevanjih nahajal na višini okoli 6.300 metrov, a jih je zaustavilo vreme. Šele ko so bili o nesreči obveščeni Humarjevi kolegi v Sloveniji, je stekla obsežna akcija. V Himalajo je poletela specializirana švicarska reševalna ekipa, ki je Humarja v soboto tudi našla na višini okoli 5.600 metrov, a žal mrtvega. Kako je do nesreče prišlo, ni znano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.