Slovenija
17 ogledov

Potrjeno: Sekolec kandidat za arbitra

Ale%C5%A1 Zalar Žurnal24 main
Na razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča se je prijavil le en kandidat: Jernej Sekolec.

Da se je za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, prijavil Jernej Sekolec, je danes potrdil minister za pravosodje Aleš Zalar

Naslednji ima besedo arbitru predsednik republike Danilo Türk, nato pa ga morajo potrditi še poslanci. Kandidat sicer ima Zalarjevo podporo.

Bogate izkušnje

Sekolec ima veliko izkušenj s področja arbitraže: je podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu.

Arbitražno sodišče bo sicer petčlansko: enega člana bo imenovala Hrvaška, tri pa bosta državi izbrali s seznama kandidatov, uglednih strokovnjakov za mednarodno pravo, ki ga bo predstavila Evropska komisija.

Bo imenovanje šlo gladko skozi?

Roki za imenovanje članov sodišča sicer začnejo teči z dnem podpisa pogodbe o pristopu Hrvaške k EU, do česar naj bi prišlo konec leta.

Pri nas pa so se že pojavila nekatera razhajanja glede imenovanja slovenskega člana. Tako v SDS menijo, da bi morali imenovanje preložiti na čas po (predčasnih volitvah). Evropski poslanec Jelko Kacin (LDS) pa je to označil za škodljiv in nepotreben poskus politizacije postopka.

Jelinčič podvomil v razpisne pogoje

V SNS pa so danes že napovedali, da bodo Sekolca podprli. Je bil pa predsednik stranke Zmago Jelinčič kritiziral nekatere razpisne pogoje za slovenskega arbitra. Opozoril je tudi na ustrezno pripravo predloga opredelitve predmeta spora.

Predmet spora bi po njegovem mnenju morala biti "meja med subjekti mednarodnega prava (slovenskih dežel), ki so pod vodstvom narodnega sveta 1. decembra 1918 vstopile v južnoslovansko kraljevino, s preostalim teritorijem te države, vključno z mejo med županijo Zala in županijo Varaždinsko na reki Drava, kakor jo je opredelil sporazum v Trianonu leta 1920".

Komentarjev 1
  • Nota Lovesong 12:21 18.avgust 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES !!! Resnico o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu danes !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" ...prikaži več DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI..V iskalnik GOOGLE vnesite tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi" in sledite linku. Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!