Slovenija
17 ogledov

Kdaj do arbitra?

jansa NIK_4856 Žurnal24 main
Janša bi odločanje o slovenskem arbitru prestavil. Kacin: "To je še en nepotreben in škodljiv poskus politizacije postopka.“

Danes se izteče 30-dnevni rok za prijavo na razpis za slovenskega arbitra, ki bo kot eden od petih članov arbitražnega sodišča sodeloval pri določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško. A ministrstvo za pravosodje je do včeraj prijelo le eno prijavo.

"Sekolec najboljša izbira"

Po neuradnih informacijah časnika Delo je edini do včeraj prijavljeni kandidat za slovenskega arbitra Jernej Sekolec, nekdanji direktor oddelka za mednarodno gospodarsko pravo ZN in generalni sekretar komisije ZN za mednarodno trgovinsko pravo, zdajšnji podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in do 22. julija član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu.

Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, ki Sekolca dobro pozna, meni, da je Sekolec trenutno najboljša izbira. "Gre za izjemnega v mednarodnem prostoru priznanega strokovnjaka in odličnega poznavalca arbitraž," dodaja Ude.

Janša bi odločanje prestavil

V največji opozicijski stranki SDS menijo, da bi bilo odločanje o slovenskem arbitru smiselno odložiti na čas po (predčasnih) volitvah. Kot so zapisali, bi moral biti arbiter izbran "v demokratičnem postopku, v katerem bi – glede na to, da gre za vso slovensko državo – morale sodelovati vse politične stranke. Glede na to, da je do podpisa hrvaške pristopne pogodbe še nekaj časa, bi bilo smiselno odločanje o slovenskem arbitru odložiti na čas po (predčasnih) volitvah."

Kacin: Zavlačevanje bi škodilo Sloveniji

"To je še en nepotreben in škodljiv poskus politizacije postopka izbora arbitra, na drugi strani pa gre za zavlačevanje na škodo Slovenije," je evropski poslanec Jelko Kacin kritiziral pobudo SDS, da bi bilo z odločanjem o slovenskem arbitru smiselno počakati. Kot je opozoril, Sloveniji – če bi čakali na volitve – ne bi uspelo pravočasno in v skladu z zakonom imenovati arbitra, "s tem pa bi lahko odločilno poslabšali izglede za uspešno rešitev mejnega spora".

"Če si SDS morda tako predstavlja varovanje strateških interesov Slovenije, potem v LDS tak odnos do naše države odločno odklanjamo. K sreči se zdi, da se je SDS še enkrat po nepotrebnem zaletela. Kdaj potemtakem v Sloveniji smemo imenovati arbitra? Ko to dovoli SDS in Janez Janša osebno. Z drugimi besedami: 'Arbitra bom imenoval jaz ali pa ga ne bo!'," je Kacin komentiral stališče SDS.

Petrič: Razpis ni primerna izbira

Kot morebiten kandidat za slovenskega arbitra se je omenjal predsednik ustavnega sodišča, dolgoletni diplomat Ernest Petrič, ki pa je za Nedelo potrdil, da se za ta položaj ne bo potegoval. Kot je povedal, se mu razpis ne zdi primeren način izbire. "Tokratna arbitraža je enkratna, zgodovinsko pomembna zadeva za slovensko državo. Tisti, ki so po svojem položaju odgovorni za izbiro našega arbitra, bi morali prevzeti odgovornost in izbrati primerno osebo," je zapisal.

Komentarjev 1
  • albert 14:35 17.avgust 2011.

    Tale trdorokec je pa že zoprn.Ta kandidat ima dobre reference ne vidim v čem je problem! Ne Janšizmu!