Slovenija
10 ogledov

Potrošniki maja bolje razpoloženi

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Razpoloženje potrošnikov je maja doseglo najvišjo raven letos, a je sicer še vedno pod dolgoletnim povprečjem. K zvišanju prispevale predvsem bolj optimistične napovedi o brezposelnosti.

Kazalec zaupanja potrošnikov se je v primerjavi z aprilom zvišal za tri odstotne točke in dosegel najvišjo raven letos, vendar je še vedno štiri odstotne točke pod dolgoletnim povprečjem, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Glede na lanski maj je bila vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov maja letos za eno odstotno točko nižja, v primerjavi s povprečjem prejšnjega leta pa za odstotno točko višja.

K zvišanju kazalnika v maju so prispevale predvsem bolj optimistične napovedi potrošnikov glede brezposelnosti v prihodnjih 12 mesecih. Vrednost tega kazalnika je bila v primerjavi s prejšnjim mesecem za šest odstotnih točk nižja, pri čemer nižja vrednost pomeni izboljšanje.

Vrednost kazalnika primerjave današnjih cen s tistimi pred 12 meseci se je maja v primerjavi z aprilom med vsemi kazalniki najbolj izboljšala, in sicer je bila za šest odstotnih točk nižja. Kljub temu je bila za 13 odstotnih točk višja kot maja lani in za 15 odstotnih točk višja od povprečja prejšnjega leta.

Na vprašanje o primerjavi cen danes s tistimi pred 12 meseci je tako 27 odstotkov anketiranih odgovorilo, da so cene zelo narasle, 43 odstotkov, da so nekoliko narasle, petina jih je odgovorila, da so rahlo narasle, devet odstotkov jih je menilo, da so ostale približno enake, odstotek pa, da so se rahlo znižale. Delež anketirancev, ki niso vedeli, kako bi odgovorili, ali niso želeli odgovoriti na to vprašanje, je bil zanemarljiv, so še sporočili iz statističnega urada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.