Slovenija
9 ogledov

Poudarek na razvoju

V črnomaljskem obratu proizvajajo nekoliko manj tudi na račun dobaviteljev, ki j Žurnal24 main
Danfoss. Največ težav zaradi dragih stroškov dela in prenizke dodane vrednosti.

V danski družbi Danfoss je gospodarska kriza najbolj prizadela kompresorski segment, v okviru katerega deluje tudi Danfoss Compressors iz Črnomlja.

"Zavedamo se, da je biti učinkovit znotraj svojih zmožnosti nuja, ni pa to dovolj, da bomo na trgu dolgoročno preživeli. Razvijati se moramo naprej," je povedal Matjaž Strmec, generalni direktor črnomaljskega obrata.

Proizvod izboljšujejo

27 tisoč evrov je dodana vrednost na zaposlenega v črnomaljskem obratu.

Lani se je število naročil znižalo za približno 20 odstotkov, kar so najbolj čutili v prvi polovici leta, je pojasnil Strmec. Ker so uspeli izpad na evropskem trgu nadoknaditi na drugih, pričakujejo, da bodo leto zaključili pozitivno. Delo zdaj poteka v treh izmenah, na nekaterih procesih celo v štirih, je izpostavil direktor.

Čeprav obstoječi izdelek izboljšujejo, pa vse težje dohajajo konkurente na tem področju. "Dodana vrednost je vse nižja in na ta račun postopno izgubljamo trg oziroma se moramo usmerjati na druge trge," je dejal.

Čeprav pri ključnih razvojnih projektih velikokrat izpadejo, ker je strošek dela v Sloveniji za Dance predrag, pričakujejo, da bodo prihodnje leto na trg lansirali izboljšan proizvod. "Ki pa ne bo masovni, ampak se bo prodajal v manjših količinah za prestižne aparate," je pojasnil Strmec.

Kitajska njihov drugi dom
Danska družba na kompresorskem segmentu sicer zapira matično podjetje v nemškem Flensburgu in del proizvodnje seli na Kitajsko. Tako v Evropi proizvodnja na tem področju ostaja le še na Slovaškem in v Sloveniji, je še povedal Strmec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.