Slovenija
16 ogledov

Povezava med poklicem in smrtjo

pokopalisce__02_011108_anp Žurnal24 main
Vaš poklic lahko pri vzroku vaše smrti igra pomembno vlogo, kažejo izsledki zadnje britanske raziskave.

Tamkajšnji znanstveniki so namreč analizirali 1,6 milijona moških in žensk, starih med 16 in 74 let, ki so umrli med letoma 1991 in 2000.

Ugotovili so, da so v dvakrat več primerih od povprečja krovci, zidarji in pleskarji umrli zaradi zlorabe drog.

Za boleznimi, ki so povezane z alkoholom, pa je umrlo več mornarjev, kuharjev in natakarjev. V devetkrat več primerih od povprečja pa so zaradi okužbe z virusom HIV umrli krojači in frizerji.

"Študija prikazuje, da obstajajo velike razlike med opravljanjem poklica in tveganjem, da umrete zaradi bolezni, ki jih povzroča alkohol," je dejal vodja raziskave David Coggon.

Coggon ob tem pravi, da kljub raziskavi ne moremo posplošiti vrste smrti za posamezen poklic. "Rezultati so pomembni, saj bodo oblasti zdaj lažje vedele, kam učinkovito usmerjati preventivne programe," je dejal Coggon.

"Čeprav na prvi pogled ni očitno, je lahko tudi delovno mesto dober prostor za posredovanje informacij o varni spolnosti," pa je dejala znanstvenica Olivia Carlton.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.