Slovenija
33 ogledov

Povozili svoja pravila

(Foto: Nada Černic Cvetanovski) Žurnal24 main
Postopek. Kostanjevica bi proračun sprejela mimo poslovnika in priporočil ministrstva za finance..
3,9 milijona evrov je težak osnutek proračuna Kostanjevice za letošnje leto.

Kostanjevica na Krki. “Ker ni proračuna, nekatere zadeve v občini stojijo,” pravi Mojmir Pustoslemšek župan občine Kostanjevica ter kot primer navaja obrtno cono in denar za poplavljence, ki že od jeseni leži na občinskem računu. Občinski svetniki bodo na popoldanski seji obravnavali osnutek letošnjega občinskega proračuna, težkega slabe štiri milijone evrov. “Naša želja je, da bi ga danes tudi sprejeli,” pravi Pustoslemšek. Na dnevnem redu današnje seje je tudi sklep o začasnem financiranju. “To smo dali na dnevni red pogojno, če proračun ne bi bil sprejet,” je pojasnil župan.

Ni po poslovniku
V skladu z zakonom o javnih financah postopek za sprejem proračuna občine in ustreznega odloka o proračunu določi občinski svet s svojim poslovnikom,” sta nam v skupnem pojasnilu navedli služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) in ministrstvo za finance (MF). “Postopek ne predvideva hitrega postopka,” razlagajo.

Mnenje SVLR
Ta je po mnenju SVRL tudi neprimeren, ker ne omogoča sodelovanja javnosti in obravnave v delovnih telesih občinskega sveta, v morebitnih svetih in drugih organih občine, ki so neposredni uporabniki občinskega proračuna.

Prioritete
Kostanjevica sicer letos petino sredstev namenja za ureditev obrtne cone, nekoliko več denarja glede na lansko leto pa bo novoustanovljena občina, ki se še ne sme zadolžiti, namenila ureditvi pokopališč in obnovi vodovodov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.