Slovenija
47 ogledov

Požar uničil osrednji del osnovne šole

Osnovna šola stara Cerkev požar
1/14
Reševalni pas/Twitter
Nekaj minut po 3. uri je zagorelo na Osnovni šoli Stara Cerkev v Občini Kočevje. Uničenih je več učilnic, škode naj bi bilo za vsaj 1,5 milijona evrov.

Ob 3.19 je zagorela Osnovna šola Stara Cerkev v Občini Kočevje. Z ognjenimi zublji se je do jutranjih ur bojevalo okoli 90 gasilcev iz osmih gasilskih društev s 15 vozili.

"Požar je trenutno omejen, do konca pa še ni pogašen. Še vedno poteka gašenje manjših žarišč in prekopavanje, kjer še vedno gori. Vzrok požara še ni znan, ker forenziki še pregledujejo pogorišče," so nam dopoldne povedali v gasilskem društvu Stara Cerkev.

Požar je zdaj sicer že pogašen, a bodo gasilci s stražami na pogorišču vztrajali tudi ponoči, je za STA povedal poveljnik kočevskih gasilcev Branko Kocjan.

Zagorelo naj bi najprej v smeteh

Izvedeli smo, da naj bi se ogenj razširil iz smeti. Po naših informacijah naj bi tam nekdo zakuril.

Za potrditev te informacije smo prosili Majo Ciperle Adlešič iz ljubljanske policijske uprave. Ta nam je potrdila, da se je požar res razširil iz smeti, ki so bile v zabojniku ob šoli, na ostrešje dela šole, kjer je dograjena lesena konstrukcija. Zakaj točno je zagorelo, pa še ugotavljajo, je dejala Ciperle Adlešičeva. "Razlogov  je lahko več: od tega, da lahko smeti zagorijo same, do tega, da je nekdo odvrgel smeti, ki so potem zagorele, mogoče pa je tudi, da je bil ogenj podtaknjen. Kot rečeno, pa točnega vzroka še ne poznamo," je opozorila. Policisti bodo sicer še zbirali obvestila, sam ogled pa je že zaključen.

Zgoraj pogorelo, spodaj uničeno zaradi vode

Po besedah gasilcev je pogorel osrednji del šole v zgodnjem delu, ognjeni zublji so prizadeli devet učilnic, spodnji del šole je delno poškodovan zaradi vode. Požar je popolnoma uničil približno 30 metrov prvega nadstropja novega priključka šole, preostalo škodo na objektu pa bodo ocenili po pregledu objekta, je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Kot je za STA pojasnil kočevski župan Vladimir Prebilič, je zgorelo 11 učilnic oziroma okoli tisoč kvadratnih metrov površin, škodo pa ocenjuje na vsaj 1,5 milijona evrov.

Policisti preiskujejo vzrok požara, tekom današnjega dneva bodo tudi opravili ogled pogorišča.

Spričevala bodo

Zaposleni v šoli so imeli ob 15. uri zbor, v telovadnico pa so prenašali mize, stole, omare, ki so po požaru ostale nepoškodovane. Kot je za STA popoldne povedala ravnateljica šole Sonja Veber, je vsa dokumentacija ostala nepoškodovana, saj požar ni zajel zbornice, knjižnice, tajništva, računovodstva, prostorov svetovalne službe ter štirih učilnic. Tako bodo  lahkoi otroci ob koncu leta l normalno dobili spričevala z ocenami.

"Na roko nam gre to, da v četrtek šolanje zaključuje deveti razred, s čimer se bo pritisk številčnosti učencev na šolo zmanjšal. Tako bomo nekako pokrpali do konca pouka v letošnjem šolskem letu, kar pa ne rešuje temeljnega vprašanja, kaj septembra, ko bo prišla nova generacija," je dejal župan.

Grozno smrdi

268 učencev bo v ponedeljek ostalo doma, nato pa bodo presodili, ali bodo prostori, ki jih požar sicer ni poškodoval, dovolj prezračeni, da bodo lahko izvajali pouk, je dodala ravnateljica. Trenutno po njenih besedah v šoli še vedno izjemno smrdi, prav tako so ostali brez elektrike, vode in sanitarij.

Za denar bo prosil vlado

Kot je ob ogledu pogorišča v večernih urah povedal minister za izobraževanje, znanost in šprort Jernej Pikalo, je največji problem, kako zaključiti šolsko leto.

O organizaciji pouka se bodo dogovorili na direktoratu za osnovno šolo.

Pikalo je še pojasnil, da se bodo na ministrstvu kar najbolj angažirali, da bi šolo čim prej obnovili. Za denar bodo po njegovih besedah zaprosili vlado, "saj zaradi rebalansa na ministrstvu proračunske rezerve ni več". Kot je dodal, si bo šolo jutri ogledala tudi operativna ekipa iz direktorata za investicije.

 

Če ste bili priča gašenju požara, nam fotografije pošljite prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.