Slovenija
59 ogledov

Požar v Elanu ohromil proizvodnjo

Zaradi požara je ustavljena proizvodnja plovil in smuči, škode je za 350 tisoč e Žurnal24 main
Prašna eksplozija je povzročila požar v Elanu. Materialne škode je za okoli 250 tisoč evrov, vendar je prišlo do zastoja v proizvodnji plovil in smuči. Trenutna škoda je kar 350 tisoč evrov.

Požar, ki je v sredo zajel podjetje Elan, je po do zdaj zbranih podatkih povzročil za najmanj 250 tisoč evrov materialne škode in za sto tisoč evrov škode zaradi izpada proizvodnje.

Včeraj je avtoprevoznik Rudi Eržen iz večjega silosa še vedno odvažal lesni prah; na jeseniško odlagališče Mala Mežakla ga je odpeljal 50 kubičnih metrov. Sajasta kovinska odsesovalna cev pa je spominjala na ogenj, ki je dan prej požiral lesni prah.

Več kot sto gasilcev

 

Elanovi gasilci

V Elanu imajo sedemčlansko gasilsko enoto, ki deluje vse dni v tednu, 24 ur na dan, in dve gasilski vozili. Ta enota je nemudoma ukrepala tudi ob predvčerajšnjem požaru in preprečila, da bi se ogenj razširil na druge stavbe in povzročil še večjo materialno škodo. Pred tremi leti je lesni prah v enem od silosov že zagorel, vendar je bil požar tedaj veliko manjši od tokratnega.

V sredo okoli 15. ure so delavci v proizvodnji lesenih sredic za smuči in plovil zaslišali močan pok, kmalu za tem pa opazili ogenj. Elanova gasilska enota je takoj začela gasiti, z 20 vozili pa so ji prihiteli pomagat tudi gasilci iz sedmih okoliških prostovoljnih društev. Več kot sto gasilcev je ogenj pogasilo v dobrih štirih urah.

Eksplodiralo je zaradi zloma lopatice in posledičnega iskrenja enega od sesalnih ventilatorjev. "Prašna eksplozija je zanetila ogenj na filtru odsesovalnega sistema na oddelku za izdelavo lesenih sredic smuči podjetja Elan IP, potem pa se je ta po cevovodih razširil tudi na silos za žagovino," je včeraj pojasnil vodja vzdrževanja v Elanu Srečo Trdina in dejal, da imajo v Elanu na leto okoli 700 ton lesnih odpadkov, ki jih uporabljajo za ogrevanje vode za proizvodnjo.

Zaustavitev proizvodnje
Ogenj je povsem uničil odsesovalni sistem, zato ga bodo morali zamenjati, poleg tega se je ustavila proizvodnja. Delavci tudi včeraj niso delali. Na lesnem oddelku proizvodnje plovil naj bi začeli delati v dveh dneh, v proizvodnji lesenih sredic pa v desetih.

"Zaradi zaustavitve proizvodnje bo škode, skupaj z materialno, za več kot 350 tisoč evrov. K sreči je bil že pred požarom za prihodnji teden v teh proizvodnih obratih načrtovan kolektivni dopust in objekti pa so zavarovani," je dejal Trdina in dodal, da so imeli sicer srečo v nesreči, saj se je izkazalo, kako pomembna je dobro organizirana interventna služba.

"S hitrim posredovanjem nam je uspelo preprečiti še večjo škodo. Pri požaru je šlo za nesrečno naključje in nikakor ne za malomarnost zaposlenih. K sreči tudi nihče ni bil poškodovan. Pri gašenju se je pokazala tudi velika pripadnost zaposlenih," je poudaril Trdina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.