Slovenija
97 ogledov

Požari zaradi strele, odkrite strehe in podrta drevesa

Podrto drevo Shutterstock
Zaradi neurja z močnimi nalivi, ki je včeraj popoldne zajelo Slovenijo, so imeli gasilci predvsem v zahodnem delu države, na območju Goriških Brd, v soški dolini ter na idrijsko-cerkljanskem precej dela. Pozneje zvečer je neurje divjalo tudi na vzhodu Slovenije.

Poveljnik severnoprimorskega štaba civilne zaščite Samo Kosmač je za STA povedal, da so imeli gasilci v nedeljo precej dela. Odkritih je bilo veliko streh, ki pa so jih do večer v glavnem uspeli sanirati in zaščititi.

Najhuje je bilo v soški dolini kjer je veter odkril največ objektov, tudi del strehe osnovne šole in večstanovanjskih objektov. Veter, kakršnega v teh krajih ne pomnijo, pa je po zraku raznašal različen material, zato so veseli, da v neurju ni bilo poškodovanih.

Gasilci so na Severnem Primorskem opravili 40 intervencij, v katerih je sodelovalo 352 gasilcev. Predvsem so odstranjevali podrta drevesa in prekrivali ter ščitili objekte. "Skupaj so prekrili 39 objektov," je za tiskovno agencijo še sporočil Kosmač.

Po besedah župana občine Kanal ob Soči Andreja Maffija je neurje povzročilo precejšnjo materialno škodo. "Samo zaradi poškodovanega ostrešja dveh stanovanjskih blokov in poškodovanih streh na osnovni šoli v Kanalu in podružnični šoli v Kalu nad Kanalom po grobih ocenah znaša več kot 100.000 evrov," je za STA povedal kanalski župan.

Podrta drevesa

Veter je pozno zvečer podiral drevesa v naselju Turški Vrh pri Zavrču, na cestah Brezovci-Lasigovci pri Dornavi ter iz Podvelke proti Ribnici na Pohorju, v Trdobojcih pri Vidmu, v naselju Grmada pri Trebnjem, na Rogaški cesti v Šmarju pri Jelšah in v Šmarjeških Toplicah, kjer je padlo na brunarico. 

Drevesa so odstranjevali tudi na območju Cirkulan, v Gračnici pri Laškem in na cestah Veliki Obrež–Mali Obrež ter Dramlja–Vitna vas v občini Brežice.

Strela je okoli 21. ure udarila in zanetila manjši požar na ostrešju stanovanjske hiše v Gornji Radgoni. "Požar je pred prihodom gasilcev uspelo pogasiti stanovalcem, gasilci PGD Gornja Radgona pa so opravili pregled objekta s termo kamero," so zapisali pri URSZR.

Strela udarila v anteno

Nekaj pred 20. uro je prišlo do udara strele v anteno stanovanjske hiše v Dobriši vasi pri Žalcu, zaradi česar je nato zagorela elektro omarica. 

Ob 20.20 je v naselju Velika Varnica pri Vidmu zaradi udara strele zagorelo drevo. "Ogenj se je razširil na podrast in biološke odpadke pod drevesom," navajajo pri URSZR. "Gasilci PGD Leskovec so požar omejili in pogasili."

Prekrivali strehe

Streho so pozno zvečer morali prekrivati v Slivnici ter v Hotavljah v občini Gorenja vas - Poljane ter v kraju Račica v občini Sevnica. 

Meteorna voda in fekalna kanalizacija sta zalili dvorišče v Krškem, na Celjski cesti v Rogaški Slatini pa garažno hišo. "Gasilci PGD Steklarna so izčrpali pet kubičnih metrov meteorne vode in očistili parkirno površino," pišejo pri URSZR.

V Brežicah je v neurju prišlo do okvare zapornic na cestno-železniškem prehodu. "Ob 21.34 je dežurni upravljalec občinskih cest postavil ustrezno prometno signalizacijo za obvoz v Črncu v Brežicah," so zapisali pri URSZR.

Neurje s podrtimi drevesi, kamenjem na cestiščih, odkritimi strehami, je divjalo že včeraj popoldan.

PREBERI: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.