Slovenija
11 ogledov

Pozitivni učinki po odločitvi ustavnega sodišča

slovenija 14.03.11, Kladivo, Ustavno sodisce, Ustavni sodniki, Ustavni sodniki o Anže Petkovšek
Po odločitvi ustavnega sodišča o zavrnitvi referendumov o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ter o zakonu o Slovenskem državnem holdingu so donosi na slovenske obveznice močno upadli.

Odločitev ustavnega sodišča predstavlja pozitiven signal mednarodni skupnosti in finančnim trgom, so danes izpostavili na finančnem ministrstvu. "Investitorji ponovno zaupajo v nadaljevanje uveljavitve sprejetih reformnih ukrepov za stabilnost bank in upravljanja premoženja," ocenjujejo. Tako je v sredo donos na slovenske dolarske obveznice s 5,36 odstotka padel za 0,49 odstotne točke na 4,87 odstotka, z nadaljnjimi obeti postopnega padanja.

Pozitivni odziv se je, kot poudarjajo na ministrstvu, odrazil tudi v gibanju donosnosti 10-letnih slovenskih obveznic z zapadlostjo leta 2021. Medtem ko so se obresti na te obveznice konec oktobra, ko je opozicija vložila podpise za referendum o slabi banki in državnem holdingu, zvišale, pa so po odločitvi ustavnega sodišča upadle za 0,33 odstotne točke na 5,1 odstotka. Padec donosov tako slovenskih evrskih obveznic kot dolarske obveznice predstavlja največji enodnevni padec v letošnjem letu, dodajajo.

Nižji stroški zadolževanja

Ob tem na finančnem ministrstvu izpostavljajo še, da 0,49 odstotne točke nižja obrestna mera na letni ravni predstavlja za približno 8,6 milijona evrov, v desetih letih pa za 86 milijonov evrov nižji strošek zadolževanja glede na glavnico oktobra izdane dolarske obveznice.

Mednarodni finančni trgi ostajajo pomemben vir financiranja proračuna Slovenije, slovenskega bančnega sistema in gospodarstva, še pravijo na ministrstvu. "Hitra uveljavitev ukrepov za krepitev stabilnosti bančnega sektorja in upravljanja z državnim premoženjem je v tem trenutku bistvena," še dodajajo.

Danes se sicer po podatkih z elektronske borze MTS donos do dospelosti 10-letne slovenske obveznice giblje pri 2,25 odstotka.

Komentarjev 5
  • privat 08:39 22.december 2012.

    lažejo...država je skorupirana in pozitivnih učinkovne more biti!! Kdo pa bo posojal ali hvalil državo ki ima take politike ,ki ne znajo voditi države ...znajo pa lagati,krasti zdaj pa se bojo morali naučiti kako pretepati svoje ljudi!! Gotofi ste in ...prikaži več popuščanja ne bo in ne more biti!!

  • ocean 22:20 21.december 2012.

    Pozitivni učinki kršenja ustave s strani ustavnih sodnikov. Tudi toča, ki pade na posevke ima pozitivne učinke, če seveda pri svojem klestenju potovče tudi kakega škodljivca. Ne vem zakaj bi plačevali povesti lansirane z strani STA, ko pa si v ...prikaži večv knjžnici zastonj lahko izposodimo za branje Bajke in povesti o Gorjancih.

  • mirko 15:09 21.december 2012.

    Ne razumem nojevskega obnašanja levega pola politike. Oni bi radi stroške javne uprave ohranjali na istem nivoju in jo celo višali, kljub temu, da vsi vemo, da se je gospodarstvo za tretino skrčilo. Prav tako vsi vemo, da se že ...prikaži več sedaj mora država zadolževat na nednarodnih finančnih trgih, da lahko v celoti pokriva stroške javne porabe. Tudi ko bodo sprejeti vsi načrtovani varčevalni ukrepi se bomo morali kljub temu zadolževat za potrebe jave porabe. Torej levi del politikov bi radi dobivala kredite za javno porabo od mednarodnih finančnih trgov, istočasno pa ne bi upoštevali njihovih pogojev in pravil, ki določajo ceno kreditov. Hm, čudaki. Saj vam nihče ne vsiljuje kreditov, lahko shajamo tudi brez njih, samo vprašanje kako bi potem levica delila tisto, kar bi zbrali. Verjetno po sistemu, prvo sebi, potem pa ostalim, kolikor bi pač še bilo na razpolago. Elita se vedno namesti nekam v vrh javne uprave, kjer se največ razdeli.