Slovenija
4438 ogledov

Pozitivnih 47, 13 jih žal ni preživelo

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Profimedia
V domu skupno okuženih tudi 15 zaposlenih.

V Domu starejših občanov Metlika je bilo na koronavirus v obdobju od 6. 3. do 20. 4. pozitivnih 47 stanovalcev, od tega je 10 že negativnih, bolezni žal ni preživelo 13 stanovalcev. "Svojce stanovalcev redno obveščamo o zdravstvenem stanju njihovih bližnjih, za katerega še naprej skrbi zdravniška ekipa iz Splošne bolnišnice Novo mesto, ZD Novo mesto ter ZD Metlika in ZD Črnomelj," je na spletni strani doma sporočila direkotrica doma Ivica Lozar. 

Stanovalci z okužbo oziroma s sumom na okužbo so v skladu z navodili stroke preseljeni v enoto starega gradu (Komenda), kjer so namestili skupno 29 postelj. "S to potezo smo tudi v samem DSO Metlika zagotovili boljše prostorske pogoje za preprečevanje širjenja okužbe," pojasnjuje direktorica. 

Dodaja, da je bilo v domu skupno okuženih tudi 15 zaposlenih, od tega jih je sedem že negativnih in se postopoma, odvisno od počutja, vračajo nazaj na delo.

V metliškem domu "dosledno izvajajo" varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Z izjemo hrane so uvedli tudi možnost vnosa stvari, ki jih stanovalcem prinesejo svojci. Te pred izročitvijo stanovalcem 72 ur hranijo zaprte v vrečki.

Zdravi stanovalci s pomočjo prostovoljcev vsakodnevno hodijo na sprehod pred dom, prav tako se redno izvajajo video pogovori med stanovalci DSO Metlika in njihovimi svojci. "Stik s svojci pozitivno vpliva na stanovalce in na njihovo razpoloženje," dodaja direktorica doma. Dom sicer lahko gosti 172 oskrbovancev.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.