Slovenija
125510 ogledov

Poziv prebivalcem: Bodite pozorni na dogajanje

oblaki dež Profimedia
Zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, opozarja Geološki zavod Slovenije. Zaradi vetra izdano oranžno opozorilo.

Agencija RS za okolje je za severovzhod države stopnjo vremenskega opozorila zaradi močnega vetra zvišala iz rumene v oranžno. Veter lahko v sunkih preseže 70 kilometrov na uro. Ob tem lahko na izpostavljenih ombočjih pride do vetrolomov. Veter lomi veje, lahko podira nekatera drevesa in lahko odnaša kritino s streh. Veter lahko ovira cestni promet in otežuje gibanje. Arso svetuje, naj bodo vrata in okna zaprta. Ljudje naj se pri gibanju na prostem izogibajo nevarnih mest, priporočena je previdnost v prometu. 

Za ostale dele države velja rumeno opozorilo zaradi vetra. Na severozahodu države velja opozorilo zaradi splošne nevarnosti snežnih plazov in možnosti izdatnejši padavin. Pade lahko od 40 do 70 mm padavin v 24 urah. Manjše reke in vodotoki lahko narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu. Lokalnim prebivalcem svetujejo spremljanje trenda vodostaja ter meteorološka in hidrološka obvestila. 

Rumeno opozorilo za območje celotne države je izdano tudi za torek. Razlog za opozorilo so možne krajevne nevihte. Možni so lokalno močnejši nalivi, piš vetra in udari strel. Hitro lahko narastejo tudi hudourniški vodotoki. Prebivalcem svetujejo, da se med nevihto ne zaržujejo na izpostavljenih mestih in da počakajo na varnem mestu, saj nevihte običajno ne trajajo dolgo. 

plazovi v Baški Grapi Koritnica | Avtor: Aljaž Leban/regijski štab CZ za severno Primorsko Aljaž Leban/regijski štab CZ za severno Primorsko

Nevarnost proženja plazov

Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile, so danes sporočili iz zavoda.

Povečana verjetnost velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Do pojavljanja zemeljskih plazov pa lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije, opozarja.

Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Priporočila lastnikom objektov na nestabilnih tleh so objavljena na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije. V času obilnih ali dolgotrajnih padavin je treba biti pozoren na območja povečane vlažnosti in zastajanje vode na zemljišču. Če se pojavijo razpoke, posedanje ali zdrsi zemljine, svetujejo, da se posvetujete s strokovnjakom in obvestite pristojne lokalne oblasti. 

Veter | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako bo v prihodnjih dneh?

"Danes bo na vzhodu sprva še delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Padavine se bodo sredi dneva na zahodu okrepile in se popoldne širile proti vzhodu. Sprva bo pihal okrepljen jugozahodnik, po prehodu hladne fronte pa severozahodnik. Temperature bodo sredi dneva še od 10 do 20, na vzhodu do 25 °C, popoldne pa se bo od zahoda ohladilo," napoveduje agencija za okolje.

"Ponoči bo še nekaj padavin, lahko tudi zagrmi. Zjutraj in dopoldne bodo padavine ponehale. Jasnilo se bo. Jutranje temperature bodo od 4 do 9, v alpskih dolinah okoli 1 °C. Jutri bo sprva delno jasno, več oblačnosti bo proti vzhodu. Čez dan bo spremenljivo oblačno, spet bo zapihal jugozahodnik. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17 °C," pišejo o vremenu v torek. 

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. V hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo. V četrtek bo v večjem delu države sončno, le v zahodni Sloveniji bo več oblačnosti. Še bo pihal jugozahodnik.

Od petka do srede bodo naši kraji pod vplivom območja visokega zračnega tlaka v Sredozemlju. "Kaže na večinoma suho vreme z nekaj koprenaste oblačnosti in jugozahodnega vetra. Iz dneva v dan bo topleje. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, popoldanske pa od 18 do 24 °C. Proti koncu obdobja bi se lahko segrelo tudi nad 25 °C," trenutna pričakovanja opišejo na agenciji za okolje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Kondor 12:29 01.april 2024.

    Ta je tudi prvoaprilska.

  • Avatar NickMason
    NickMason 11:27 01.april 2024.

    Kako naj bodo pozorni,ko bo začelo padat,se odselijo al kako,kaj lahko storiš,ko ti takole postavijo opozorilo,bolj logično bi bilo da opozorite gasilce,reševalce ,vojsko in da so še bolj v pripravnosti,sami doma si ne morejo nič pomagat,proti naravi ne moreš nič.Edino ...prikaži več kar delate je da plašite folk.