Slovenija
2832 ogledov

Pozivajo ga: Nočemo brisati zgodovine, a nagrado naj vrne!

Marko Rupnik Profimedia
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je danes v izjavi za medije ob robu sprejema za nagrajene slovenske filmske ustvarjalce pozvala patra Marka Ivana Rupnika k vrnitvi Prešernovega nagrade. Kot je dejala ministrica, bi bilo glede domnevnih zlorab Rupnika spodobno, da bi nagrado vrnil.

Kot je še spomnila ministrica, je bila Prešernova nagrada Rupniku podeljena po postopku, ki gotovo ni bil ustaljen, na kar je že takrat opozarjala strokovna javnost, "na kakšen način in za katero delo". Dodala je, da gre tudi za "določene zlorabe, ki s samo umetnostjo trenutno nimajo nekega neposredne povezave, ampak mislim, da to razkritje veleva nekako minimalno spodobnost, da bi se nagrada kot taka, najvišja nagrada za umetnost in kulturo, vrnila".

Kot je spomnila Vrečko, strokovna komisija Prešernovega sklada ni bila tista, ki je Rupnika predlagala za nagrado, prav tako jo je prejel zgolj za eno samo delo, ki ni dostopno širši javnosti, "namreč velike Prešernove nagrade se dajejo za opus", ta pa bi moral biti po besedah ministrice tudi dostopen javnosti.

Na vprašanje, ali je zaradi afere pričakovati odstranitev Rupnikovega mozaika, je ministrica še povedala, da ministrstvo za kulturo nima te pristojnosti in tudi "nimajo nobene želje, da bi brisali zgodovino". Kot je še dodala, pristojni zakon morebitnih drugih ukrepov ministrstva za kulturo ne določa, saj "niso pristojni ali moralni razsodniki", drugi postopki pa so v domeni samega Prešernovega sklada.

V zadnjih tednih prihajajo na dan pričevanja o spolnih, psihičnih in duhovnih zlorabah, ki naj bi jih v Italiji, kjer deluje, in tudi v Sloveniji povzročil slikar, jezuit slovenskega rodu pater Rupnik.

Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič je nedavno za Večer ocenil, da je spolna zloraba nedvomno nesprejemljivo in zavržno dejanje, vendar patra Rupnika v obdobju do pravnomočno dokazane krivde pred civilnim sodiščem varuje domneva nedolžnosti. Za odvzem najvišje državne nagrade za umetnost po njegovih besedah ni ravne podlage niti v zakonu o Prešernovi nagradi niti v statutu Prešernovega sklada.

Rupnik je Prešernovo nagrado prejel leta 2000 za mozaično poslikavo kapele Redemptoris Mater (Odrešenikova mati), ki se nahaja v papeževih zasebnih prostorih v Vatikanu.

Komentarjev 12
  • mirror 22:24 27.december 2022.

    Ministrica rešuje FotoPub in sebe, ker je soudeležena s financiranjem. Prepovedan sad je najslajši.

  • mirror 22:17 27.december 2022.

    Malo pomislite, 30 let je že tega. Vsi vpleteni so bili polnoletni. Vse je šele samo sum, ki ga bo težko dokazati. FotoPub se je zgodil nedavno in farmacevtka tudi.

  • Plavi-mil 17:26 27.december 2022.

    Ona naj vrne ministersko službo, ženska sovraži OSAMOSVOJITEV Slovenije in kot taka nima pravice biti v Slovenski vladi, pa tudi v državi NE. Vrneta naj jo tudi onidve babi, ena jo je dobila za dojenje psa, druga pa za razrezano ...prikaži več Slovensko zastava na nosečniškem trebuhu. G. Rupnik je umetnik, kateri ne bi smel biti duhovnik, naravna potreba vsakega človeka je seks in dokler RKC ne bo odpravila celibata bo tako.