Slovenija
25476 ogledov

Poznate te ljudi? Ne? Pa bi jih morali!

1/3
Vlasta Počkaj, Teja Ljubič, Ivan Prelog, Dušan Radič, Aleksander Kavčič, Tanja Cink. Zanje še niste slišali? Ja, morali bi. So namreč poslanci v državnem zboru, a se v preteklih štirih letih v poslanskih klopeh praktično niso oglasili.

Pod drobnogled smo vzeli statistične podatke iz aplikacije Parlameter, ki analizira glasovanja ter različne aktivnosti in dejavnosti naših predstavnikov ljudstva.

Poslanci oziroma poslanke, ki so najbolj vestni, ko gre za udeležbo na sejah DZ, se - zanimivo - na zasedanjih najredkeje oglašajo. Takšen primer je, recimo, poslanka iz vrst SMC Vlasta Počkaj, ki je bila v mandatu, ki se končuje, prisotna na čisto vseh sejah (takšna je le še poslanka DeSUS Julijana Bizjak Mlakar), je pa bila od vseh najmanj zgovorna.

Sodeč po podatkih iz aplikacije Parlameter je v skoraj štirih letih izgovorila manj kot osem tisoč besed. Če predpostavimo, da oseba v povprečju izgovori okoli 150 besed na minuto, lahko izračunamo, da je Počkajeva v tem času na sejah državnega zbora in parlamentarnih delovnih teles vsega skupaj govorila le 52 minut. Le štiri minute več je govorila Teja Ljubič, prav tako poslanka SMC.

Počkajevi in Ljubičevi, pa tudi njunima kolegoma Ivanu Prelogu in Dušanu Radiču, ki zasedajo rep lestvice, smo o tem zastavili nekaj vprašanj, a nam nanje niso odgovorili.

Med enajstimi poslanci, ki so v klopeh parlamenta večinoma tiho, je kar deset predstavnikov največje stranke. Skupaj so v nekaj manj kot štirih letih govorili 26 ur.

"Vsekakor govorjena beseda ni merilo za opravljeno delo," pojasnjuje Aleksander Kavčič, eden izmed njih. Dodaja, da k delu v poslanski skupini pripomore, ko se usklajujejo predlogi z zainteresirano javnostjo in zunanjimi deležniki: "Seveda je tukaj tudi delo na terenu in razna koalicijska usklajevanja."

Zastopanje volivcev je po njegovem vse kaj drugega kot neproduktivno prerekanje v parlamentu, ki včasih pride tudi na osebno raven.

Skoraj identično nam je na vprašanja odgovorila Tanja Cink. "Delo poslanca je veliko več od govorjenja; čemu se bolj posvetiš, pa je odraz osebnega pristopa," pravi. Povedala nam je še, da na prihajajočih volitvah ne bo več kandidirala. O razlogih ni želela govoriti, dejala je le, da se bo vrnila v strokovne vode.

Ivo Hvalica | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed
"Sploh ne gre za to, da bi bili slabi retoriki"

Zakaj se nekateri poslanci praktično ne oglašajo, smo vprašali Iva Hvalico, nekdanjega poslanca SDS, ki je v parlamentarnih klopeh sedel že v prvem sklicu državnega zbora.

"Vprašanje je zelo kompleksno. V večini primerov sploh ne gre za to, da bi bili ti poslanci slabi retoriki, pač pa so politične stranke postale preveč personalizirane in v ospredje rinejo tistih nekaj obrazov. Drugim na sejah ostane branje dokumentov, ki jim jih je nekdo pripravi. V tem primeru bi bilo bolje, da še tega ne bi povedali," nam je povedal.

Diametralno nasprotje skupini poslancev, ki niso zgovorni, denimo predstavlja Jožef Hovat iz NSi, ki je v tem sklicu parlamenta na sejah zbora ter delovnih teles največ govoril – skupaj kar 105 ur. Sledita mu Jani Möderndorfer s 96 urami in Franc Trček s 95 urami.

Med najbolj aktivnimi poslanci je sicer Vinko Gorenak iz SDS, ki je v tem mandatu zastavil več kot 400 vprašanj in pobud.

Na tem področju je bila zelo marljiva tudi Združena levica, ki je predstavila več kot 550 pobud in vprašanj, med njimi je bil najglasnejši poslanec Trček, ki jih je zastavil kar dve tretjini.

Razen redkih izjem poslanci glasujejo tako, kot se pred tem dogovorijo v poslanskih skupinah. "Priznam, da sem pred dvajsetimi leti pričakoval, da se bo demokracija znotraj strank razvijala, zdaj pa ugotavljam, da gre razvoj v nasprotno smer. Poslanci pravzaprav sploh ne glasujejo več po svoji vesti, pač pa so le še del glasovalnega stroja svoje stranke. S tega stališča se mi zdi, da je bil prvi sklic poslancev še najbolj napreden," pravi Hvalica.

Najvidnejši politiki najpogosteje odsotni

Zanimivi so tudi podatki o prisotnosti na parlamentarnih sejah. Ko so poslanci o predlogih zakonov glasovali, so bili največkrat prisotni prav tisti poslanci iz stranke SMC, ki na zasedanjih najredkeje spregovorijo. Njihovi glasovi pa se tudi najredkeje razlikujejo od stališča stranke, ki jo zastopajo.

Na teh sejah so bili v preteklih štirih letih, zanimivo, najmanj prisotni nekateri najbolj vidni predstavniki slovenske politike. Najslabšo statistiko ima, denimo, Janez Janša, ki se je udeležil le dobrih 42 odstotkov vseh sej, sledijo mu Matjaž Hanžek (ZL), Jelka Godec (SDS), Andrej Čuš (nepovezani), Franc Breznik (SDS) in Alenka Bratušek (nepovezana).

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • dragec 16:58 06.april 2018.

    sam ne plešastega albanskega slovenca in njegovo bagro

  • Avatar praufo
    praufo 16:36 06.april 2018.

    narod voli stranko, (če ste slučajno pozabili kaj tam piše, al pa ne hodte na volitve) ... tisti pač ki furajo to državo najdejo konja, ki bo odrešil deželo, ala Zoki, ala Mirko in potem folk obkroži stranko tega konja, ...prikaži več ... ja oprostite, morate vedet, da je v parlamentu 90 poslancev, ne pa samo en Zoki pa samo en Miro, ... kdor je v nedeljo slekel pižamo zato, da bo na volišču oddal glas, naj se za svoje moštvo pač zanima, druge ni

  • Nikita10 15:37 06.april 2018.

    SMC poslanci so bili tam samo za tipko pritisniti, če pa je že kdo spregovoril, so mu morali drugi napisati na listek, on pa še prebrati ni znal.