Slovenija
32 ogledov

"Poznavalec, a premehek"

Ustanovitev stranke Lista Gregorja Viranta. Boštjan Tacol
Mandatarstvo. Objavljena prva raziskava, ki Gregorja Viranta uvršča na prvo mesto. Vodenje. Čirič: Je voditelj prihodnosti, a kakšen bo, bomo še videli. Jeretič: Vseeno ni favorit.

Če bi bile parlamentarne volitve prihodnjo nedeljo, bi 17,2 odstotka vprašanih volilo stranko Gregorja Viranta, 16,5 odstotka pa SDS, kaže danes objavljena raziskava agencije Mediana, ki jo je ta opravila med 18. in 22. oktobrom. To je prvič, da je katera od javnomnenjskih raziskav največji delež glasov napovedala Virantu in ne stranki Janeza Janše.

Kdo bi bili ministri?

Špekulirali smo, kdo bi lahko bili ministri v potencialnih vladah pod vodstvom treh favoritov javnomnenjskih raziskav (Janše, Viranta ali Jankovića).

• Virantova vlada:
Janez Šušteršič: minister za delo
Marko Pavliha: minister za zunanje zadeve
Aleksandra Markovič Predan: ministrica za zdravje
Jani Soršak: minister za pravosodje ali/in notranje zadeve

Jankovićeva vlada:
Jadranka Dakić: ministrica za gospodarstvo
Dušan Mramor: minister za finance
Stojan Pelko: minister za kulturo
Rajko Kenda: minister za zdravje

Janševa vlada:
Andrej Šircelj: minister za finance
Žiga Turk: minister za razvoj
Mojca Škrinjar: ministrica za šolstvo
Zofija Mazej Kukovič: ministrica za zdravje
Dragutin Mate: minister za notranje zadeve
Dimitrij Rupel: minister za zunanje zadeve
Andrej Vizjak: minister za gospodarstvo

"Poznavalec, a premehak"

Za mnenje o tem, kakšen mandatar bi bil Virant oziroma katere so njegove dobre ali slabe lastnosti, smo vprašali štiri poznavalce slovenskega političnega prostora.

Miloš Čirič | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Miloš Čirič, lobist
"Virant je po osnovnih lastnostih voditelj prihodnosti, vendar se bo to, kakšen bo v resnici, šele pokazalo. Ko zasedejo določen položaj, se lahko ljudje bistveno spremenijo ali pa tudi ne. Osnovne človeške lastnosti ima prave: išče največje možno soglasje v smeri ciljev, ki jih ima. Slabih lastnosti ne bi iskal; preveč ljudi komaj čaka, da jih najdejo."

 


Danilo Slivnik BOBO | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Danilo Slivnik, nekdanji urednik in publicist
"Gre za izobraženega uradnika, človeka, ki zanesljivo pozna delovanje države in politične procese. Vseeno se mi zdi premalo izkušen v ožjih političnih vprašanjih. Kolikor so do zdaj predstavili program, temelji na reformiranju državne uprave, kar se mi zdi za te krizne razmere premalo. Za razmere, v katerih smo, se mi zdi poleg tega kot osebnost malo premehek."

 

Doro Hvalica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Doro Hvalica, predsednik sindikata Glosa
"V času njegovega ministrovanja sem ga na pogajanjih videl kot človeka, ki je znal poslušati in pojasnjevati svoje stališče. Kar zadeva njegovo pripravljenost na socialni dialog. Osebno sem vesel njegove kandidature, ker se mi zdi, da ne prenaša avtoritarnega odnosa, zaradi česar se je verjetno tudi podal na samostojno pot. Kar bi ga morda lahko oviralo, je to, da bi bil vendarle prenežen."

 

Sebastjan Jeretič. (Foto: Barbara Milavec) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Sebastjan Jeretič, strokovnjak za politični marketing
"Menim, da bi bil Virant kot vodja nekje med Janezom Janšo in Zoranom Jankovićem. Težko pa rečem, kakšen vodja bi bil, ker še ni bil na voditeljski funkciji, da bi se izkazal. Bil je dober minister, toda to je druga stvar. Še vedno mislim, da se bo glavna tekma odvila med Janšo in Jankovićem ter da bo Virant favorit za tretje mesto."

 

 

 

Komentarjev 1
  • privat 15:47 26.oktober 2011.

    kaj je Virant naredil v času največjih korupcij ,prevar,laži...?? Vemo da ni mogel nič narediti ,a je vsaj protestiral pri mafiji?? A je gladovno stavkal za pravice ljudi?? NI!! A je vreden našega zaupanja v kolikor ni nič naredil?? Mojega ...prikaži veča zaupanja nima!! Prvo se malo potrudi..pokaži svojo narav..pa boš dobil naše glasove in oblast!