Slovenija
76144 ogledov

Nevihte bodo prišle zelo hitro, Arso prižgal oranžni alarm

Umag nevihta Facebook
''Od danes pozno popoldne do jutri dopoldne se bodo ob nevihtah pojavljali močni vetrovni sunki, možni bodo močnejši nalivi,'' svari oranžno opozorilo Arsa.

Agencija za okolje je zaradi nevarnosti neviht za večji del države prižgala oranžni alarm. "Glavna nevarnost bodo predvsem močni sunki vetra in krajevno tudi močnejši nalivi. Močan veter zahodnih smeri se lahko pojavi tudi ob naši obali, zato svetujemo spremljanje radarske animacije. Prihod neviht bo zaradi okrepljenega vetra hiter."

Nevihte bodo k nam prišle iz Italije. "Danes bomo na obrobju nevihtnega dogajanja, ki bo najizrazitejše nad Italijo, v pasu od Korzike do zahodnega Jadrana. Tam bo zaradi toplega morja in hitrega padca temperature z višino zračna masa zelo nestabilna, obenem bodo pihali tudi močni višinski vetrovi, zato bodo nevihte dolgoživejše. Nad naše kraje bo z južnimi vetrovi pritekal zelo topel in sprva še suh zrak. Zelo vroče bo, temperature se bodo zlasti v vzhodni polovici države povzpele tudi do 35 °C, krajevno lahko za kakšno stopinjo več," so zapisali vremenoslovci agencije za okolje. 

Oranžno opozorilo | Avtor: Arso Arso

 

Za zahodni del države je oranžni alarm zaradi neviht v veljavi že od petih, za južni in vzhodni del države pa od 22 ure dalje. Rdeča barva na zemljevidu kaže na izjemno veliko požarno ogroženost na jugozahodu države. Za osrednjo Slovenijo je zaradi neviht razglašen rumeni alarm. 

Radarsko sliko padavin lahko spremljate tukaj. 

"Po krajšem premoru bodo nevihte v zahodni polovici Slovenije znova nastajale v noči na petek in v petek zjutraj. Veter bo obrnil v še bolj južno smer, zato bodo nevihte potovale proti severu. Dobrodošel dež z nevihtami bo vzhod Slovenije najverjetneje dosegel šele v petek dopoldne in zgodaj popoldne. V vsem tem obdobju bodo možna krajevna neurja. V ozračju je tudi precejšnja količina puščavskega prahu. Fronta ga bo sprala iz ozračja," so še zapisali v agenciji za okolje. 

 

Padavine tudi jutri, vikend bo sončen

Ponoči bodo v zahodnih in ponekod v osrednjih krajih pogoste plohe in nevihte, na vzhodu pa bo še večinoma suho. Veter bo obrnil v še bolj južno smer, zato bodo nevihte potovale proti severu. Dobrodošel dež z nevihtami bo vzhod Slovenije najverjetneje dosegel šele v petek dopoldne in zgodaj popoldne.

V petek dopoldne se bodo plohe in nevihte pojavljale v večjem delu države, možna bodo krajevna neurja. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20 stopinj Celzija. Popoldne se bo od zahoda delno zjasnilo, možna bo še kakšna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 22 do 28 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo večinoma sončno, več oblačnosti bo v vzhodnih krajih. Popoldne bodo v hribih in na vzhodu možne posamezne plohe ali nevihte. Pihal bo veter severne do vzhodne smeri.

dezurni@styria-media.si

Napoved za jesen Accuweather Svet Dolgoročna vremenska napoved: Takšna jesen nas čaka
Komentarjev 6
  • lojs 14:12 18.avgust 2022.

    če pogledaš radarsko sliko, gre tokrat očitno zares

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 12:15 18.avgust 2022.

    Že 500 alarmov letos, pri nas pa še vedno suša. Naj se grejo solit.