Slovenija
52291 ogledov

Arso razglasil oranžni alarm za večino države

Zdrs tovornjaka na snegu
1/3
PU Kranj
Obilno sneženje, žled in poledica ter poplavljanje nižje ležečih delov obale.

Agencija za okolje je razglasila oranžni vremenski alarm. Za večji del države velja oranžno opozorilo zaradi snega. "Možne so večje motnje v prometu, v primeru mokrega snega se lahko lomijo veje in posamezna drevesa. Možna je lokalno prekinjena oskrba z električno energijo. Nekateri cestni odseki so lahko neprevozni. Napolnite rezervoar z gorivom. Vozite razmeram na cesti primerno, računajte na daljše zastoje. Računajte na morebitne plazove snega s streh. Otresite sadno in okrasno drevje," svetujejo na agenciji za okolje. 

Oranžni alarm zaradi snega je v severozahodni in jugozahodni Sloveniji razglašen od štirih popoldan, v jugovzhodni in osrednji Sloveniji pa od sedmih zvečer. 

Na Primorskem in Notranjskem je razglašel tudi oranžni alarm za poledico in žled. "Ceste in pločniki so poledeneli. Lomijo se veje dreves. Nekatere električne napeljave so lahko pretrgane. Priskrbite si zalogo posipnega materiala. Priporočamo veliko previdnost pri hoji na prostem in vožnji na prizadetih območjih. Za nujne poti peš priporočamo uporabo pohodnih derez. Preden se odpravite z vozilom na pot se prepričajte o prevoznosti cest. Odsvetujemo zadrževanje pod drevesi in v bližini električnih napeljav. Odsvetujemo hojo v gozdove," svetujejo na agenciji za okolje. Nevarnost žleda in poledice je sodeč po alarmu agencije za okolje največja zvečer po deveti uri in ponoči. 

 | Avtor: ARSO Opozorilo za poledico/žled ARSO

Na Obali je razglašen še tretji oranžni alarm zaradi plimovanja morja. 

Oranžni alarm pomeni, da možnost nastanka materialne škode na plovilih in vozilih, poplavljeni so deli obalnih cest, sprehajalne poti ob obali in starejši pomoli. Pričenjajo se težave s komunalno ureditvijo obalnih mest. Dostop do morja je bistveno otežen.

"Ne izpostavljajte se na ogroženih lokacijah. Izogibajte se hoji ob morju. Preverite prevoznost cest in dostope do lokacij. Izogibajte se vožnji po poplavljenih obalnih cestah, avtomobile parkirajte na parkiriščih, ki niso v neposredni bližini morja. Odstranite avtomobile in druga materialna sredstva s širšega priobalnega območja. Lastniki plovil preverite stanje na privezih. Bodite pozorni na obvestila o morebitnih težavah s komunalnimi vodi in kanalizacijo," svetujejo na agenciji za okolje. 

Danes zvečer in v noči na četrtek bo v večjem delu Slovenije v kratkem času približno šestih ur zapadlo od deset do dvajset centimetov snega. Podrobnejšo napoved sneženja lahko preberete tukaj.

Zahtevne razmere v visokogorju, nevarnost plazov tudi v sredogorju

Nevarnost snežnih plazov je nad gozdno mejo znatna, tretje stopnje, nižje pa večinoma zmerna, druge stopnje, je še zapisano na spletnih straneh ARSO.

"Ob sneženju bo pihal okrepljen veter južnih smeri, ki bo prenašal sneg in na severnih pobočjih gradil nove opasti, klože in zamete. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo povečala, tudi v sredogorju bo znatna, tretje stopnje. Nevarno bo zlasti tam, kjer bo nov sneg padel na trdo in skorjasto podlago," opozarjajo meteorologi.

V četrtek čez dan lahko še zapade do 10 centimetrov snega. Tudi v prihodnjih dneh bo sneg zaradi hladnega vremena ostal suh in se le počasi preobražal in sesedal. Predvsem na vetru izpostavljenih legah bodo nastajali zameti.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) za pojav žleda svetuje, da se okoli stavbe odstranijo suha drevesa oziroma oklestijo veje, ki bi se pod težo snega ali žleda lahko zlomile in pripravo peska in soli za posipanje zaledenelih površin ter orodja za odstranjevanje snega.

žled na javorniku možen žled Slovenija Nevarnost žleda, tako ukrepajte, da ne bo hujših posledic

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • wax 12:44 08.december 2021.

    Na 24ur pišejo rumeno, tu pa oranžno. Kaj drži?

  • Dusan12 12:12 08.december 2021.

    Ja halo NE, imate tri kurate NE, imate tudi sveto pismo Ne, pa koran Ne, so vrašamja, ki jih postavlja Sukičeva danes generalnemu direktorju Slovenske policije, halo, pametna, kot pičkina solza, …

  • Dusan12 12:07 08.december 2021.

    Sukičdva NE, danes sprašuje če je zaposlen na policiji tudi mufti,