Slovenija
4900 ogledov

Nevarnost žleda, tako ukrepajte, da ne bo hujših posledic

žled na javorniku Društvo za raziskovanje vremena in podnebja
Ne zadržujte se v bližini električnih daljnovodov, ne dotikajte se pretrganih kablov in drugih delov napeljav, saj so lahko pod napetostjo.

Kot smo že poročali, Agencija RS za okolje napoveduje, da bo v sredo zvečer in v noči na četrtek padlo obilo snega, na prehodu med Notranjsko in Primorsko pa bo zaradi toplejšega zraka v višinah in hladnejšega pri tleh najverjetneje tudi deževalo pri negativni temperaturi. "Prehodno bo možna poledica in žled," so opozorili.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) zato svetuje, da okoli stavbe odstranite suha drevesa oziroma oklestite veje, ki bi se pod težo snega ali žleda lahko zlomile in pripravite pesek in sol za posipanje zaledenelih površin ter orodje za odstranjevanje snega.

"Že med sneženjem preventivno čistite poti in površine, ki jih uporabljate. Po zaledenelih in zasneženih poteh hodite previdno," poudarjajo. Obenem pa svetujejo, naj bomo pozorni na pokanje vej, se izogibamo hoji pod drevesi in pod njimi ne parkiramo vozil.

"Ne zadržujte se v bližini električnih daljnovodov, ne dotikajte se pretrganih kablov in drugih delov napeljav, saj so lahko pod napetostjo. Na pot se odpravite le, če je nujno," še svetujejo.

Podobno svetujejo tudi na InfoPot.

Žled je sicer vremenski pojav, ko se pri tleh zadržuje zelo hladen zrak, nad njim pa veter v višinah prižene topel zrak. "Ko iz oblakov pada dež in ta prileti iz toplega v hladen zrak, se tam hitro ohladi. Tako se drobne kapljice ohladijo na temperaturo pod 0 ºC. Ko pa priletijo na zmrznjena zla ali na hladne predmete, tam v trenutku zmrznejo. Tako dobijo veje, debla, telefonske in električne žice ter drogovi ledeni oklep. Led je zelo težak, zato se pod njegovo težo začnejo lomiti drevesa, žice se začnejo trgati, železni stebri pa se pričenjajo upogibati," pojasnjujejo na URSZR. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mirraona
    Mirraona 00:24 08.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m