Slovenija
24580 ogledov

Pozor: Arso prižgal rdeč alarm, ogrožena so lahko človeška življenja!

poplave narasle reke Medvode
1/26
Žurnal24 Reka Sora v Medvodah, posneto 16.9.2022.
Opozarjajo pred dolgotrajnimi krajevnimi nalivi.

Agencija RS za okolje (Arso) je za jugovzhod, jugozahod in osrednji del države prižgala rdeče opozorilo. "Danes bodo predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji dolgotrajni krajevni nalivi. Predvsem na Primorskem so možne tudi močnejše nevihte," opozarjajo. Na Primorskem opozarjajo tudi pred močnim vetrom.

Arso opozorilo | Avtor: Arso Arso

"Po dolgem, sušnem, enem najbolj vročih in sušnih v zgodovini meritev poletij smo dočakali prvo jesensko deževje. Splet okoliščin je pripeljal do ciklogeneze nad Genovskim zalivom. V višinah k nam še vedno doteka topel in zelo vlažen zrak iznad Sredozemlja z jugozahodnimi vetrovi. Zaradi ciklona s središčem nad Baltikom se proti Alpam bliža zaloga hladnejši zrak, ki bo preplavila postopno tudi Slovenijo," je povedal meteorolog Brane Gregorčič

Padavine so se začele pojavljati v noči s srede na četrtek, ko še niso bile zelo intenzivne. "Težave povzroča pojav stacionarne konvekcije, proženje močnih padavin v določenih linijah, ki se nad manjšimi območji obnavljajo. Ti nalivi so bili včeraj najmočnejši na območju med Idrijo in Vrhniko. Na tem območju je v 24 urah padlo več dežja kot v celem poletju. Količina je marsikje presegla 200 mm," je pojasnil Gregorčič. Več kot 200 mm padavin je padlo tudi v dolini Kolpe. Preseženi so bili padavinski rekordi. 

padavinski rekordi padavine količina | Avtor: ARSO ARSO

Trenutno se padavine na tem območju še kar obnavljajo, zato so se na agenciji za okolje odločili razglasiti rdečo stopnjo opozorila predvsem za osrednjo Slovenijo. Ker pričakujejo premik padavin proti zahodu in jugu, so rdeče obarvali tudi jugozahod in jugovzhod Slovenije. Danes dopoldne so najmočnejše padavine še vedno prisotne na istem območju kot doslej. Že popoldne bodo na severozahodu nekoliko oslabele in se pomaknile proti južni Sloveniji. Ob Kolpi je že v tej noči padlo veliko dežja, nove obilne padavine pa lahko pričakujejo tudi danes zvečer in v noči na soboto. 

"Rdeče opozorilo velja predvsem za območje, kjer prihaja do prožitve padavin v ponavljajočih se serijah." 
Brane Gregorčič, agencija za okolje

Kot je pojasnil Gregorčič, prihaja do zelo velikih krajevnih razlik na posameznih območjih. Za primer je podal območje južno od Postojne, kjer včeraj ni padlo skoraj nič padavin, v pasu nekaj deset kilometrov severu pa je šlo za enormne količine. 

podvoz Zalog poplave padavine komunalna služba zaprta cesta zapora ceste | Avtor: Anže Petkovšek Čiščenje podvoza Zalog zaradi obilnih padavin. Anže Petkovšek

Več razlogov za takšen pojav

Razloga za tako silovite padavine lahko iščemo v smeri višinskega vetra in sami geografiji Slovenije, natančneje v dotoku vlažne sredozemske mase, ki se mora dvigati čez predalpske pregrade. "Tam se potencialna labilnost v ozračju sprosti in začne se konvekcija, torej močna vertikalna gibanja v oblakih, ki povzročajo močne nalive. Vedno so povsod po svetu največje težave tam, kjer se točka proženja te konvekcije na istem mestu obnavlja. Padavine potem seveda potujejo, ampak ko so dovolj daleč od točke proženja, nalivi niso več tako siloviti. Nemogoče je vedeti, kje natančno se bo to dogajalo. Izračuni so morda nekoliko favorizirali še nekoliko bolj severno lego. Vemo pa, da bo pomik zdaj samo še proti jugu," je pojasnil Gregorčič.

Občina Gorenja vas-Poljane obvešča vse uporabnike vode iz javnega vodovoda Trebija – Gorenja vas – Todraž - Poljane, da je zaradi obilnega deževja zaznati povišano motnost vode, zato je obvezno prekuhavanje. Ukrep velja do preklica.

Za gasilci naporna noč

Reke že poplavljajo, na tej povezavi lahko preverite, na katerih območjih preti največja nevarnost. Voda je zalivala kletne prostore, gasilci so reševali vozila iz poplavljenih podvozov, sprožilo se je več zemeljskih plazov, narasli potoki in hudourniki pa so ogrožali več objektov.

Gradaščica, ki je pred leti poplavila Ljubljano, je že zelo visoka in se pri Šujici (spodnja slika) že razliva. Še pred nekaj dnevi je bila malo večji potok. 

Narasla reka Gradaščica na Šujici | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Spodaj si lahko ogledate, kako visoka je na Vrhovcih pod mostom na Cesti Dolomitskega odreda. Na ta most so, ko smo bili tam, prišli stanje preveriti tudi gasilci, ki so dejali, da kakših posebnosti še ni, ampak da jih skrbi, ker še vedno narašča. Tu se sicer imenuje Mali graben, saj se pri jezu razcepi. 

Narasla reka Mali graben na Vrhovcih | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Morda pa resnost razmer še najbolj pokažeta spodnji dve fotografiji, zloženi v eno. Prva je bila na Dolgem mostu posneta v sredo popoldan, druga pa danes zjutraj. Kot omenjeno zgoraj, reka še vedno narašča. 

Mali graben na Dolgem mostu | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Arso rdeči alarm razglasi, ko so možni zelo burni meteorološki pojavi. "Na širšem območju je možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe," pojasnjujejo na meteorologi. 

Kako bo v prihodnjih dneh?

Jutri se bo stanje nekoliko umirilo, vendar za jugovzhodni del še vedno velja rdeče opozorilo, medtem ko je v osrednji in jugozahodni Sloveniji prižgano rumeno opozorilo. Oblačno bo, deževno in hladno. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1600 m nadmorske višine, napovedujejo na Arso. Padavine bodo popoldne slabele in do večera povsod ponehale, ohladilo se bo. Temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 °C.

Arso napoved | Avtor: Arso Arso
Sončen dan lahko pričakujemo v nedeljo, nekaj več oblačnosti bo le na severu. Tudi v ponedeljek bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo, možna bo kakšna ploha. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Prihodnji teden bo suh in hladen. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale tik pod 20 °C. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
  • Kmodri 17:19 16.september 2022.

    Super, končno bo dovolj el. energije. Seveda jo bodo pocenili, a ja to je Slovenija...

  • poki 11:24 16.september 2022.

    Če te pod drug ime sprejmejo v bolnco te tud pod drug ime zdravjo in kako potem ne bodo ogrožena ja seveda so ogrožena.

  • Janez11 11:19 16.september 2022.

    Kako ste glasovali na referendumu za vodo? Plešite