Slovenija
7985 ogledov

Pozor, Arso za popoldan izdal oranžni alarm!

Močan dež
Preverite, kje je največja nevarnost nalivov, sunkov vetra in toče.

"Danes pozno popoldne, zvečer in v noči na soboto pričakujemo v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče," opozarjajo pri agenciji za okolje. 

Razlagajo, da smo bili nevihtam smo bili priča tudi v preteklih dneh, a sedaj nastala situacija, v kateri so se sestavili pogoji za nastanek močnih neviht na širšem območju. Ti pogoji so približevanje hladnega zraka v višinah, z jugovzhoda pa pri tleh doteka vlažen in topel zrak, ki predstavlja vir energije za nevihte. 

"Zato bo v ozračju nastala velika nestabilnost," pojasnjujejov v obvestilu, ki so ga objavili na svojem Facebook profilu. Pogoji bodo namreč drugačni kot v preteklih dneh. V višjih plasteh ozračja bo bolj vetrovno, posledično se bodo nevihte gibale hitreje in bodo prepotovale večje razdalje, organizirajo se lahko v tako imenovane nevihtne linije.

Neurja, toča, veter Slovenija Vremenoslovci opozarjajo: Ta supercelična nevihta je na poti v Slovenijo

SPREMLJAJTE: 

Od Jadrana prihaja k nam

Dogajanje se je zjutraj začelo nad Jadranom, kjer so ponoči nastajale nevihte, ki jih je ujela tudi kamera agencije za okolje v Portorožu. "Nevihta je povzročila močne sunke vetra in povišano vzvalovanost morja," še izpostavljajo vremenoslovci in dodajajo, da je morska boja v bližini Pirana je tako izmerila sunek severozahodnika s hitrostjo 94 kilometrov na uro.

V petek dopoldne pričakujejo še razmeroma mirno dogajanje brez močnejših neurij. "Zaradi sončnega vremena in dotoka toplega zraka, pa se bo ozračje pri tleh ogrelo. Že sedaj je soparno. Takšne razmere so priprava terena za razvoj močnih neviht."

Umirilo se bo v soboto

Pričakujejo, da se bodo nevihte začele prožiti pri dviganju zraka čez Dinarsko pregrado. "Z južnim tokom bodo nato nevihte potovale proti severu. Pozno popoldne in proti večeru bo nevihtna aktivnost največja. Razvoj neviht je pričakovan tudi v vzhodni polovici države, kjer v petek najugodnejši pogoji za nastanek neurij. Dogajanje se bo umirjalo šele proti sobotnemu jutru."

Natančno lokacijo in čas pojava nevihte je težko vnaprej napovedati že pred njenim nastankom, lahko pa napovedo pogoje, ki so bolj ali manj ugodni za nastanek nevihte. "Kot omenjeno, danes so po naših izračunih izpolnjeni vsi pogoji, da se bodo razvile močne nevihte," poudarjajo pri Arsu. 

Zaradi pričakovanih neugodnih vremenskih razmer bodo danes dežurali tudi izven običajnega delovnega časa in s tem poskrbeli, da boste sproti obveščeni.

Ste opazili nenavadne vremenske pojave? Posredujte na posnetke na dezurni@zurnal24.si

Vreme: Arso znova prižgal alarm, to nas čaka ta konec tedna - Suša Dolgoročna napoved Slovenija Accuweather napoveduje: Pripravite se na sušo in uničujoča neurja
Komentarjev 3
  • matermila 13:48 08.junij 2018.

    ARSO tu opozarja na njihovi uradni strani ALADIN,pa se ne bo zgodilo nič posebnega.Ne vem zakaj jih plačujemo,da ne zmorejo osvežiti napovedi na Aladinu.