Slovenija
4374 ogledov

Pozor, če od policije dobite to sporočilo, bodite previdni!

mobilni telefon telefon
Na delu spet spletni goljufi.

S Si-Certa so sporočili, da danes beležijo devet phishing napadov in še tri tako imenovane malware kampanje. Kot so opozorili, je v večini primerov naslov pošiljatelja ponarejen, med drugim je - spet - kot pošiljatej lahko navedena tudi oseba s policije. 

Opozorila že prejšnji teden 

Med uporabniki spleta je že prejšnji teden krožilo lažno elektronsko sporočilo, ki je prejemnike obtoževalo hudih kršitev v povezavi s pedofilijo in otroško pornografijo. Storilci so na dopisu zlorabili znake Europola in Policije ter ime ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar. 

Policija je tako že prejšnji teden opozorila, da gre za lažno sporočilo, ki s slovensko policijo, MNZ in Europolom nima nobene povezave! Kot podpisnica je bila kot generalna direktorica lažno navedena mag. Tatjana Bobnar, sicer ministrica za notranje zadeve; ponarejen je bil tudi njen podpis.

Želijo vzpostaviti kontakt 

V elektronskem sporočilu pošiljatelj od prejemnika želi povratno informacijo. Po vsej verjetnosti je bilo sporočilo poslano na večje število naslovnikov z namenom vzpostavitve kontakta in v nadaljevanju izsiljevanja za denar. V policiji pogosto opozarjajo, da so tovrstna izsiljevanja v zadnjem obdobju zelo pogosta, storilci pa z elektronskimi sporočili ter zlorabo imen in simbolov javnih institucij, enako kot v tem primeru, naslavljajo širši spekter naslovnikov.

Kaj je najbolje storiti v primeru prejema takšnega sporočila? Če ste prejeli takšno elektronsko sporočilo, vam s policije predlagajo, da ga obravnavate kot vsako drugo neželeno pošto, se nanj NE odzivate oziroma ga izbrišete iz elektronskega predala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.