Slovenija
2337 ogledov

Pozor, da se ne zgodi tudi vam: Lastnik v hiši, ko so mu pobrali denar

Denar (evri) Profimedia
Včeraj dopoldan so bili ljubljanski policisti obveščeni o drzni tatvini, ki se je zgodila v okolici Polhovega Gradca.

Policisti poročajo o nedavnem primeru, ko je neznani storilec na domu s pogovorom o telekomunikacijskih storitvah zamotil oškodovanca. Drug storilec pa je medtem iz hiše ukradel denar in lastnika oškodoval za več tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z avtom bele barve.

Opis enega izmed storilcev: moški, visok okoli 170 cm, močnejše postave, oblečen v temnejša oblačila, na glavi je nosil kapo s šiltom črne barve ter kirurško masko. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Policisti ob tem državljane opozarjajo, da storilci drzne tatvine iz stanovanjskih hiš izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način. Oškodovance zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

Elektrika, električar, električna napeljava, elektroinštalacije | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav so o omenjenih dogodkih že večkrat poročali tudi v medijih, opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Po njihovih izkušnjah so žrtve predvsem starejši občani. Storilci jih zamotijo s pogovorom, bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, ali da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, oziroma da bodo opravljali sanacijo.

Na ta način jih zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, se vljudno poslovi in kraj zapusti. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

"Občanom zato svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa četudi 'stopijo  samo  za  vogal'. Ob tem pa naj  bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s  katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce in znance naprošamo, da o načinu storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj," še posvarijo na policiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.