Slovenija
3940 ogledov

Pozor na izletniških točkah: številni vlomi v vozila

Serijski vlomi v avtomobile PU Nova Gorica
Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v času zadnjega konca tedna obravnavali vlome v osebne avtomobile v več naseljih na Severnem Primorskem.

Kot so sporočili s PU Nova Gorica, so se vlomi v avtomobile zgodili v naselju Gabrje (občina Tolmin), na vzletišču jadralnih padalcev na Lijaku pod naseljem Trnovo na škodo oškodovancev iz sosednje Avstrije, na parkirišču pred spominskim parkom na Cerju v Lokvici (občina  Miren-Kostanjevica) in na parkirišču pri pokopališču v Kanalu.

"V večini primerov so storilci v avtomobile vlamljali z razbitjem stekla in iz notranjosti vozil kradli različne predmete (predvsem denarnice z gotovino, bančne kartice in druge osebne dokumente ipd.)," so sporočili s policije.

Kot so še pojasnili, je bila večina vlomov v parkirana osebna vozila (med njimi je bilo tudi tuje osebno vozilo) izvršena v popoldanskih urah (parkirna mesta na izletniških točkah in lokalnih znamenitostih ter parkirišču ob pokopališču).  

1/3
PU Nova Gorica

"Storilci v vozila pogosto vlamljajo na način, da razbijejo stekla na vozilu in poleg odtujenih predmetov povzročijo tudi premoženjsko škodo na vozilih. Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica vse primere vlomov preiskujejo in dodatno zbirajo obvestila z namenom izsleditve storilcev teh kaznivih dejanj," so sporočili iz omenjene policijske uprave. 

Ob tem so ponovno opozorili, da je marsikatero od  tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj mogoče preprečiti z upoštevanjem  osnovnih zaščitnih ukrepov. "Na samozaščitno ravnanje namreč ne smemo pozabiti niti takrat, ko smo na npr. na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo oz. v  krajih, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi (parkirišča ob rekah, izhodiščih za izlete v gore, ogledi lokalnih znamenitosti, muzeji ipd.)," so še zapisali. 

Kako se zaščititi?

"S ciljem preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj ponovno opozarjamo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina …) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba to zakleniti, prav tako prtljažnik in pokrov posode za gorivo ter vključiti alarmno napravo," so zaključili. 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:33 08.maj 2023.

    Ali je poziv namenjen tudi policiji ,da poostri kontrolo ? Upanje umira zadnje ...