Slovenija
3410 ogledov

Pozor, da vas jutri ne doleti visoka kazen

sneg na cesti PIC
Takšne so kazni za tiste, ki ne upoštevajo pravil.

Z jutrišnjim dnem, 15. novembrom, na naših cestah začnejo veljati zimska pravila. 

Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oz. s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok tri milimetre, ali s pomočjo oznak, ki so na pnevmatiki. 

Del zimske opreme vozil so tudi snežne verige, ki zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje. Vozniki jih morajo namestiti na pogonska kolesa, z nameščenimi verigami pa lahko vozijo največ 50 kilometrov na uro.

V primeru neupoštevanja predpisov bom morali plačati kazen v višini 40 evrov, če pa zaradi neustrezne opreme povzročimo zastoj,  nas to lahko stane 500 evrov.

Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da ne sme biti snega, ledu, vode in drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Z globo 1000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.

Kakšna pravila in globe veljajo v nekaterih drugih evropskih državah pišemo v članku na tej povezavi. 

Vožnja, jesen, gume, pnevmatike, vulkanizerstvo PROMO Uporabno Vožnje v zimskih razmerah ne podcenjujte avto zima Mrzli dnevi Avto Zima: Zaradi tega imate lahko že kmalu težave

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • blayo 19:38 14.november 2021.

    Dovolj je omejevanja! Vaš avto, vaša izbira! Recite NE posiljevanju z zimskimi gumami! Zimske gume so samo nateg gumarske industrije, ki služi na nas poštenih državljanih! Večina nesreč pozimi itak povzročijo vozila z zimskimi gumami, kar dokazuje, da zimske gume ...prikaži več definitivno ne delujejo! Uprimo se! Naslednji četrtek vsi pred parlament proti zimskim gumam, kjer bomo zakurili kres iz zimskih gum!

  • molka 19:14 14.november 2021.

    su butlni tega ne vejo pač zurnal ala panicna stran

  • b33ab25186006cead7364298e6e8c765c70692f1 19:06 14.november 2021.

    Niste napisali,da imamo lahko tudi letne pnevmatike in ne nujno zimskih.