Slovenija
38 ogledov

Pozor, di(v)jaki na cesti!

Takole so se pred časom mladeniči znesli nad avtomobilom na Prekmurski ulici. Žurnal24 main
Na Prekmurski ulici v bližini Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije (ŠC PET) so po besedah bralca že pred novim letom dijaki zverinsko skakali po avtomobilu, parkiranem na pločniku

Ravnateljica šolskega centra Ida Srebotnik pravi, da dvomi, da bi šlo za njihove dijake, saj jih občutljivi sosedi ob nemirih takoj pokličejo.

Niso angelčki

V bližini omenjene šole je tudi Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad. Ravnateljica Frančiška Al-Mansour pravi, da je zadnjo pritožbo prejela pred dvema mesecema. ˝Vem, da tudi moji dijaki niso angelčki. Vsakič, ko prejmem kak klic, želim vedeti, kje se je zadeva zgodila. Potem raziščem, če gre za naše dijake. Ko so smetili z odpadki iz trgovine, so se morali na primer opravičiti,˝ je povedala Al-Mansourjeva. Če gre za poškodovanje stvari, jo morajo dijaki navadno popraviti, če je to mogoče, ali pa jim naložijo kaj drugega, kot je poučna seminarska naloga.

 

Pokličite v šolo

Ravnateljica. Frančiška Al-Mansour s Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad pravi, naj se ljudje, ki opazijo moteče početje njihovih dijakov, obrnejo nanjo.

Policija. Na policiji svetujejo, naj si občani ne zatiskajo oči, kadar gre za vandalizem. S pravočasnim obveščanjem policije je lažje izslediti in prijeti storilca. Občani naj si dobro zapomnijo njegov izgled.

Kaj pa zunaj šole?
Za dejanja dijakov zunaj šole ta sicer ni odgovorna, a poskušajo imeti nadzor. ˝V šolskem hišnem redu piše, da je blatenje imena šole nesprejemljivo in se lahko kaznuje. Tako lahko vandalizem v okolici 'zapakiramo’ pod to določilo,˝ je še pojasnila Al-Mansourjeva.

Sosedje kar po e-pošti
Srebotnikova s ŠC PET pravi, da od sosedov dobivajo elektronska sporočila. ˝Na vsa odgovorimo, z dijaki se pogovorimo, in če ugotovimo, kdo je povzročitelj, pokličemo starše,˝ je komunikacijo opisala ravnateljica. Na šoli so zlasti decembra izvajali številnejše akcije v zvezi s petardami in vandalizmom.

Posebne evidence ni

Policija ne vodi posebne evidence ukrepanja na srednjih šolah. ˝Če ugotovimo prekršek, se kršitelju izreče globa ali poda obdolžilni predlog na sodišče za mladoletnike,˝ je pojasnil Vinko Stojnšek s Policijske uprave Ljubljana. Vandalizem pri nas obravnava kazenski zakonik, ki navaja poškodovanje tuje stvari in povzročitev splošne nevarnosti, ki sta kaznivi dejanji. Zajet pa je tudi v zakonu o varstvu javnega reda in miru kot prekršek. Kaznuje se z globo od 200 do 400 evrov.  Na Mestni občini Ljubljana smo vprašali, koliko denarja na leto porabi za odpravo posledic vandalizma v bližini šol, a odgovora do včeraj nismo prejeli.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.