Slovenija
15 ogledov

Pozor, enotna pogodba za nedoločen čas

437 podjetij, ki s plačilom za študentsko delo zamujajo že več kot 60 dni, je bi Žurnal24 main
Finančni minister: "Zelo jasno bi rad povedal, da zaenkrat ni nobenih uradnih ocen, da bi Slovenija potrebovala zunanjo pomoč, prav tako ne pritiskajo na nas, da bi morali zanjo zaprositi." Medtem predlagana reforma dela skrbi tudi vojake in študente.

V sindikatu vojakov opozorjajo na "napačno in močno zavajajočo" uporabo besedne zveze "koncept enotne pogodbe za nedoločen čas".

"Po do sedaj poznanih podatkih ne gre za pogodbe za nedoločen čas, ampak za pogodbe brez časovne opredelitve z možnostjo njene prekinitve na še liberalnejši način, kot to danes dopuščajo predpisi pri pogodbah za določen čas," so izpostavili tik pred javno razgrnitvijo predloga reforme.

Opozarjajo, da imajo v Slovenski vojski zakonsko določene pogodbe za določen čas, ki so v praksi sklenjene za med enim do deset let, še piše STA. "In dobro vemo, kaj to pomeni oz. trdimo, da smo s takšno zakonsko ureditvijo drugorazredni državljani, saj smo prikrajšani za nakupe nepremičnin z dolgoročnimi krediti in še marsikje," so ocenili.

Študenti želijo sodelovati pri usklajevanjih

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so opozorili na vprašljivost varne zaposlitve diplomantov in obujanje ideje malega dela. Na podlagi prve ocene predlagane reforme so izpostavili, da željo po varni zaposlitvi mladih diplomantov, kar naj bi bil glavni namen predlaganih sprememb, postavlja pod vprašaj. Verjamejo, da bo v primeru sprejetja negativno vplivala na študentsko delo, ki ga je z zadnjimi varčevalnimi ukrepi že doletela visoka dodatna obdavčitev.

Ministra za delo Andreja Vizjaka so pozvali, naj reformo znova preuči z vidikov urejanja začasnega in občasnega dela, omejitev, ki jih to prinaša, ter vzpostavljanja zadostne zaščite in nadzora.

"Brez reform bomo zavozili"

"Če to naredimo, vemo, da bo Slovenija zvozila, tako kot vemo, da bomo, če tega ne naredimo, v zelo težkem položaju," je za Dnevnikov Objektiv pomembnost reform poudaril minister za finance Janez Šušteršič. Glede varčevalnih ukrepov je priznal, da uravnoteženje javnih financ brez okrevanja gospodarstva ne more uspeti, a je od tega cilja Slovenija po njegovem še daleč.

Brez krčenja števila zaposlenih v javnem sektorju v prihodnjem letu ne bo šlo, je še prepričan Šušteršič.

Komentarjev 1
  • privat 07:36 09.september 2012.

    o čem vi novinarji blebečete?? o mogoči rešitvi?? Ti isti ljudje so nam vzeli demokracijo..ti isti ljudje so nam pokradli vse z dostojanstvo, na čelu....in da je mogoče da nas oni rešijo?? KAKA NOVINARSKA DEBILNOST?? ni ji para!!" Vsekakor pa ...prikaži več ne potrebujemo toliko ravbarjev da nam jemlejo TOLIKO...javni sektor je potrebno več kot razpolovit!!Zakaj pa rabimo toliko županov ..občin...??