Slovenija
131830 ogledov

Pozor, Hofer odpoklical ta izdelek. Možni resni zapleti.

Novice :Pozor, Hofer odpoklical ta izdelek. Možni resni zapleti. Hofer
Izdelka ne uživajte, da ne bo težav.

Podjetje Hofer je iz prodaje odpoklicalo izdelek BIO veganski medaljoni (tofu medaljoni s špinačo, 320 gramov) dobavitelja Biolab S.r.l., in sicer zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije Bacillus cereus.

Lot oznaka izdelka je L21079, rok uporabe pa 15. april 2023.

Podjetje kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške tudi brez predložitve računa, so še sporočili iz podjetja.

Zastrupitev in potek

Vrsta B. cereus je najpogostejši povzročitelj zastrupitev s hrano med vsemi bakterijami rodu Bacillus, je zapisano na spletnih straneh NIJZ-ja. Povzroča kratkotrajno zastrupitev. Ker bakterija tvori dva različna enterotoksina, od katerih eden povzroča bruhanje, drugi pa drisko, poznamo dva sindroma zastrupitve: emetični sindrom in diarealni sindrom.

Emetični sindrom povzroča toplotno stabilen enterotoksin (strup), spremlja ga bruhanje, ki se pojavi v nekaj urah (do šest ur) po zaužitju onesnažene hrane. 

Diarealni sindrom v tankem črevesju povzročajo toplotno občutljivi enterotoksini. Simptomi nastopijo 8-16 ur po zaužitju onesnažene
hrane in potekajo v obliki trebušnih bolečin, krčev in driske. Pri večini bolnikov imata oba sindroma relativno blag potek in ne trajata več kot 24 ur. Vseeno pa je bilo prijavljenih nekaj hujših oblik bolezni. 

Znan je tudi smrtni primer po zaužitju hrane, ki je bila močno onesnažena z emetičnim enterotoksinom in trije smrtni primeri, ki so posledica delovanja nekrotičnih enterotoksinov. 

hladilnik Zdravje Zaradi salmonele odpoklicali ta izdelek

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • munja 13:31 14.junij 2022.

    Bio, eko in ne vem še kaj, NE OBSTAJA VEČ!!!

  • Avatar Zala
    Zala 23:46 13.junij 2022.

    Bio, eko, domače, sveže, ... in na koncu neužitno.

  • rd2dmk2 17:36 13.junij 2022.

    vedno sveže, zmer ceneje.. no veste kako pokajo hoferjeve borovnice od svežine ? al pa jagode, da ne omenjam zreskov , za marsovce.. upam da tale Bizovičar poje ene par porcij vsakega, predno začne nas šopat o nečem svežem..