Slovenija
32494 ogledov

Pozor, ni še končano. Opozorila pred nočjo. Možna tudi večja toča.

Nevihtni oblaki
Nad Slovenijo vremenska huda ura. Vremenoslovci svarijo, da še ni mimo.

Kot je povedal dežurni prognostik, se je nevihtna linija iznad Italije pomaknila čez Slovenijo in povzročila močne vetrovne sunke, pas z močnim vetrom je ob tem prešel tudi prestolnico. Največji sunki vetra pridejo tik pred prihodom nevihtne linije, so za STA pojasnili na Arsu. 

Pred nočjo svarijo tudi na vremenskem portalu Neurje.si. "V zgodnjih nočnih urah lahko pričakujemo še več iniciacije vzdolž celotne hladne fronte, kar pomeni, da bo noč na petek kar pestra. Zaradi ugodnih razmer se lahko ponoči razvijejo supercelične nevihte," izpostavljajo in dodajajo, da se nevihte lahko razvijejo v krajevna neurja, kjer je možna tudi večja toča. 

Za petkovo jutro, nadaljujejo pri omenjenem portalu, nekateri modeli napovedujejo organizacijo nevihtnega konvektivnega sistema (MCS), ki nas bo zajel s strani Italije. "Opozoriti velja predvsem pred zelo močnim vetrom, ki lahko lokalno preseže 100 km/h. Prav zaradi močnejšega vetra lahko pričakujemo obsežnejše vetrolome, ki bodo sprva najbolj verjetni za Primorsko, nato pa se lahko situacija preseli tudi na druge dele države." 

Napoved sklenejo z besedami, da lahko jutri čez dan spet pričakujemo tvorjenje neviht, ki bodo prav tako močnejše narave (lokalno ter v popoldanskih urah). Nad morjem so prav tako možne vodne trombe.

Gibanje padavin spremjajte na radarski sliki padavin na tej povezavi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:53 18.avgust 2022.

    Ti ARSO vci znajo povedati da je močan veter vedno pred nevihto šele potem ko ta zadeva dejansko zapusti SLO. Zakaj niso tega vnaprej napovedali. In " iniciacija" kaže da bo ponoči toča. Res iniciacija kaže da so butli na ...prikaži več ARSO. Še nikdar ni toča ponoči padala ker za to ni pogojev.