Slovenija
4545 ogledov

Pozor, nov zaplet pri spletnem naročanju

Asos carinski postopek zurnal24.si
Pošiljka je naročena v Veliki Britaniji in poslana iz Velike Britanije, pa je zanjo treba izvesti carinski postopek.

"Že dolgo naročam prek spletne trgovine Asos, ki blago pošilja iz Velike Britanije. Zdaj je pošta za blago, ki prihaja iz EU, uvedla carinski postopek. Kje je zdaj prost pretok blaga znotraj EU," se sprašuje bralka. Na spletu smo zasledili, da ima enak problem veliko kupcev. 

"Pošta Slovenije prejema večje količine pošiljk iz (otoka, op. a.) Jersey-ja, Velika Britanija, ki jih naslovniki v Sloveniji naročajo pri spletnem trgovcu ASOS in tudi drugih spletnih trgovcih. Za te pošiljke veljajo ista pravila kot za pošiljke iz tretjih držav, z razliko, da se zanje ne plača uvoznih dajatev, ampak samo DDV in če je potrebno trošarina. Takšna pravila veljajo za posamezne kraje oziroma ozemlja držav članic EU," pojasnjujejo na Pošti Slovenije. 

Otok, s katerega pošiljajo, ne pozna DDV-ja

Zaplet je nastal, ker Asos izdelke pošilja z otoka med Anglijo in Francijo, ki spada med Kanalske otoke in ne sodi v davčni sistem EU ter nima DDV-ja. Čeprav je pošiljka poslana iz države, ki je članica EU, je potrebno ob prejemu plačati DDV, saj ta še ni bil plačan. Trgovec tako prihrani oziroma lahko ponudi 20-odstotkov nižje cene, saj mu ni treba zaračunati DDV-ja (splošna davčna stopnja v Veliki Britaniji je 20 odstotkov).  

Ni pa treba za pošiljko s Kanalskih otokov plačati carine, tudi če vrednost pošiljke preseže 150 evrov. 

Jersey in Kanalski otoki pa niso edino tako ozemlje. Kot tretje ozemlje se za potrebe DDV upoštevajo še gora Atos v Grčiji, Kanarski otoki v Španiji in francoska ozemlja iz 349. iz 355 člena pogodbe o delovanju EU (Guadeloupe, Francoska Gvajana, Martinik, Reunion, Saint-Barthélemy in Saint-Martin). 

"Prejemamo veliko vprašanj naslovnikov pošiljk, ker so omenjene pošiljke predhodno prihajale iz EU in niso bile predmet carinskega postopka. Zato smo na spletni strani Pošte Slovenije objavili splošno informacijo glede omenjene zadeve," še pravijo. 

Tudi na starih računih ni obračunan DDV .. 

Bralka se sprašuje, ali so pošiljke prej res prihajale iz EU. Tudi na starih računih istega trgovca namreč DDV ni obračunan, kar kaže na to, da so pošiljke že prej prihajale iz Jerseya ali drugega Kanalskega otoka, a pošta zanje ni izvajala carinskega postopka. 

Enako trdi tudi druga bralka. "Očitno so na pošti šele zdaj ugotovili, da za ta otok veljajo posebna pravila ... jaz namreč že dolgo naročam na Asosu in pošiljka ni prvič prispela iz Jerseya, so mi pa tokrat prvič zaračunali in zdaj vidim, da tudi vsem ostalim," pravi. 

Kje je izdan račun in kje blago naročeno, ni pomembno

Na finančni upravi dodatno pojasnjujejo, da je carinski postopek potrebno opraviti za blago, ki se iz tretjih držav ali ozemelj vnaša na carinsko območje Unije. "Obveznost predložitve blaga torej nastane s samim vnosom blaga na to območje, ne glede na to, kje je bilo blago naročeno oziroma kje je bil za to blago izstavljen račun," pravijo. 

"Carinsko deklaracijo je potrebno vložiti tudi v primerih menjave blaga med kraji, ki so v skladu s carinsko zakonodajo del carinskega območja Unije, v skladu z davčno zakonodajo (Zakon o davku na dodano vrednost) pa so opredeljeni kot tako imenovana 'tretja ozemlja', v katerih določbe evropske davčne direktive ne veljajo. Za to blago je ob vnosu potrebno obračunati davek na dodano vrednost, v kolikor vrednost pošiljke presega 22 evrov. Tak primer so npr. poštne pošiljke, ki jih kupec naroči v Veliki Britaniji, dejansko pa so poslane s Kanalskih otokov, ki sodijo med že omenjena tretja ozemlja," pravijo na finančni upravi. 

Preberite še: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Že dolgo naročam prek spletne trgovine Asos, ki blago pošilja iz Velike Britanije. Zdaj je pošta za blago, ki prihaja iz EU, uvedla carinski postopek. Kje je zdaj prost pretok blaga znotraj EU, se sprašuje bralka. Na spletu smo zasledili, da ima enak problem veliko kupcev.

»Pošta Slovenije prejema večje količine pošiljk iz Jersey-ja, Velika Britanija, ki jih naslovniki v Sloveniji naročajo pri spletnem trgovcu ASOS in tudi drugih spletnih trgovcih. Za te pošiljke veljajo ista pravila kot za pošiljke iz tretjih držav, z razliko, da se zanje ne plača uvoznih dajatev, ampak samo DDV in če je potrebno trošarina. Takšna pravila veljajo za posamezne kraje oziroma ozemlja držav članic EU,« pojasnjujejo na Pošti Slovenije.

 

Zaplet je nastal, ker Asos izdelke pošilja z otoka med Anglijo in Francijo, ki spada med Kanalske otoke in ne sodi v davčni sistem EU ter nima DDV-ja. Čeprav je pošiljka poslana iz države, ki je članica EU, je potrebno ob prejemu plačati DDV, saj ta še ni bil plačan. Trgovec tako prihrani oziroma lahko ponudi 20-odstotkov nižje cene, saj mu ni treba zaračunati DDV-ja (splošna davčna stopnja v Veliki Britaniji je 20 odstotkov).

 

Kanalski otoki in Jersey pa niso edino tako ozemlje. Kot tretje ozemlje se za potrebe DDV upoštevajo še gora Atos v Grčiji, Kanarski otoki v Španiji, francoska ozemlja iz 349. iz 355 člena pogodbe o delovanju EU (Guadeloupe, Francoska Gvajana, Martinik, Reunion, Saint-Barthélemy in Saint-Martina).

So pa v EU tudi ozemlja, ki niso del carinskega območja EU. To so otok Heligoland in ozemlje Büsingen v Nemčiji, Ceuta in Melilla v Španiji ter italijanski Livigno, Campione d’Italia ter italijanske vode Luganskega jezera. Če bi pošiljko poslali od tam, bi se v Sloveniji zaračunala tudi carina.

 

»Prejemamo veliko vprašanj naslovnikov pošiljk, ker so omenjene pošiljke predhodno prihajale iz EU in niso bile predmet carinskega postopka. Zato smo na spletni strani Pošte Slovenije objavili splošno informacijo glede omenjene zadeve,« še pravijo.

Bralka se sprašuje, ali so pošiljke prej res prihajale iz EU. Tudi na starih računih istega trgovca namreč DDV ni obračunan, kar kaže na to, da so pošiljke že prej prihajale iz Jerseya ali drugega Kanalskega otoka, a Pošta ni izvajala carinskega postopka.

 

Na finančni upravi dodatno pojasnjujejo, da je carinski postopek potrebno opraviti za blago, ki se iz tretjih držav ali ozemelj vnaša na carinsko območje Unije. »Obveznost predložitve blaga torej nastane s samim vnosom blaga na to območje, ne glede na to, kje je bilo blago naročeno oziroma kje je bil za to blago izstavljen račun,« pravijo.

 

»Carinsko deklaracijo je potrebno vložiti tudi v primerih menjave blaga med kraji, ki so v skladu s carinsko zakonodajo del carinskega območja Unije, v skladu z davčno zakonodajo (Zakon o davku na dodano vrednost) pa so opredeljeni kot tako imenovana 'tretja ozemlja', v katerih določbe evropske davčne direktive ne veljajo. Za to blago je ob vnosu potrebno obračunati davek na dodano vrednost, v kolikor vrednost pošiljke presega 22 evrov. Tak primer so npr. poštne pošiljke, ki jih kupec naroči v Veliki Britaniji, dejansko pa so poslane s Kanalskih otokov, ki sodijo med že omenjena tretja ozemlja,« pravijo na finančni upravi.

 

Tako pošta kot finančna uprava svetujeta, da se pred naročilom pozanimate, od kod vam bodo pošiljko poslali.

 

 

 

 

Za blago iz tretjih držav se do vrednosti 22 evrov dajatve ne obračunajo, od 22 evrov do 150 evrov se obračuna DDV, nad vrednostjo 150 evrov pa se obračuna tudi carina. Za trošarinsko blago se obračunavajo uvozne dajatve ne glede na vrednost.

 

Svetujemo, da se kupec pri prodajalcu pozanima, od kod bo prejel pošiljko z blagom, ki ga želi naročiti.

Komentarjev 6
  • 5i 14:22 07.april 2016.

    Pa to še ni vse,meni se je namrec pričelo redno dogajati da se naročenega ne da vec izslediti,ko pride v Slovenijo,če pa že dobim paket,pa ima konkretno poškodovano embalažo (tako da se vidi izdelek).Tudi če paket odprejo,pa je bagatelne vrednosti,zanj ...prikaži več še nebi bilo potrebno "izvesti postopka" oz. če gre za bagatelo naj ga plača carinik.

  • McClain 22:31 06.april 2016.

    presice državne, ne vedo še kje lupit narod.

  • Ida 17:36 06.april 2016.

    Če imate tudi vi ta problem, vam bo ASOS kril refundacijo plačanega DDV-ja. Ali pa pač pustite, da pošiljka odpotuje nazaj in od ASOSa zahtevajte vračilo denarja.