Slovenija
19255 ogledov

Pozor! Nove prevare, tokrat prek dostavne službe

GLS GLS
Neverjetno, domišljija prevarantov ne pozna meja.

Na družbenih omrežjih je eden od uporabnikov opozoril na nov poskus prevare, ki se ga poslužujejo prevaranti na slovenskih tleh. Tokrat so v vse skupaj vpletli še dostavne službe, ki pa že lep čas opozarjajo na poskus takšnih in drugačnih prevar.

Poglejmo si, za kaj gre v konkretnem primeru. Kot je opozoril eden od uporabnikov Twitterja, vam dostavljavec (v dotičnem primeru službe GLS) dostavi paket z odkupom v vrednosti 55 evrov. V kolikor sprejmete in plačate, misleč, da gre za nek drugi paket, ki ga morebiti čakate, boste dobili domnevno ženske čevlje s petko. V konkretnem primeru je uporabnik paket zavrnil, tudi dostavljavec ga je opozoril, da gre morebiti za prevaro, saj da je v istem dnevu imel že več zavrnitev identičnih paketov. Kasneje je poskusil kontaktirati prodajalca preko elektronske pošte, toda dobil je avtomatičen odgovor, da je na dopustu. Po nekaj raziskovanja je ugotovil, da ima podjetje sedež na Kitajskem, sumljiv pa mu je bil že zapis v slovenščini, in sicer "odkup", potem ko je dojel, da naj bi paket prišel s Kitajske. 

Za pojasnila smo se obrnili na dostavno službo GLS in Policijo. "Na Policiji nismo zaznali prijav goljufij s tovrstnim načinom storitve. Svetujemo pa, da morebitnih tovrstnih paketov ne sprejmejo in ne plačujejo artiklov, ki jih sploh niso naročili," so sporočili s Policije, medtem ko so bili bolj konkretni pri dostavni službi GLS. 

"Vedno se najde kakšen primer poskusa prevare s paketi, ki pa se jim je možno zelo enostavno izogniti. Prejemnikom svetujemo, da preden karkoli naročijo, vedno preverijo, ali imajo možnost enostavnega vračila, v kolikor z izdelkom niso zadovoljni. Pri določenih pošiljateljih, kjer to nikjer ni točno določeno ali izpostavljeno lahko prejemnik sklepa, da bo, v kolikor mu izdelek ne ustreza, imel določene težave pri samem vračilu," so opozorili na GLS. Konkretnega primera, opisanega v zgornjem tvitu, niso komentirali. 

"Vsak prejemnik ima zakonsko pravico do vračila paketa. Pri GLS Sloveniji smo ravno zato omogočili pošiljateljem "Enostavna vračila" (hiter postopek preko povezave do naše aplikacije), ShopReturnService (ustvari se nalepka, ki se priloži v paket; najbolj zaželena za manjše spletne trgovce) ali pa preko Posljipaket.si, kjer se lahko tudi preveri, katere stranke že imajo brezplačna enostavna vračila," so nam sicer še sporočili iz GLS-ja. 

DPD že nekaj časa zaznava povečano število poskusov prevar

Tudi sicer dostavne službe nenehno opozarjajo na morebitne prevare s pomočjo paketov in odkupov. Tako so pri dostavni službi DPD pred kratkim objavili sporočilo za javnost, kjer opozarjajo na različne poskuse prevar, ki so v zadnjih časih vse pogostejši. "Na omenjeno temo nenehno opozarjamo preko naših družbenih omrežji napisali pa smo tudi članek, saj želimo čim več ljudi opozoriti, da naj bodo previdni, naj ne klikajo na sumljive povezave in naj nikomur ne posredujejo svojih osebnih ali bančnih podatkov. Vse uporabnike naših storitev, kakor tudi vse državljane želimo opozoriti, da goljufi skušajo te pomembne informacije ukrasti na različne načine, najpogosteje pa se javljajo prek oglasnih mest, kot so Bolha, Facebook Marketplace ipd.," so izpostavili pri DPD-ju.  
 
"V DPD naše stranke kontaktiramo na dan dostave s SMS ali Viber sporočilom in e-mail sporočilom, v katerih prejemniku paketa sporočimo časovni okvir dostave njihovega paketa. V DPD vso elektronsko pošto pošiljamo izključno z domene dpd.si in nikoli ne bomo zahtevali podatkov iz plačilnih kartic preko e-pošte ali digitalnih komunikacijskih kanalov (chat, SMS, WhatsApp, Viber ipd.)," so še dodali. 
 

Komentarjev 7
  • suineg7878 20:49 23.januar 2023.

    Samo b____a odkupi nekaj, kar ni narocila. Firbec je ena huda rec. :)

  • robi2107 20:32 23.januar 2023.

    Ful te tega. Ravno danes sem spet dobil mail od "Amazona". Da bi "posodobil" podatke o kartici na fejk strani. Japajade. Še ne dober teden nazaj se mi je pa na Marketplacu oglasil en zamorc, da bo kupil eno kramo, ...prikaži več, ki jo prodajam, da mi bo kurir od fedexa prinesel gnar v kuverti, samo jaz bi moral nakazat 50€ za zavarovanje (jasno, da je ta denar tudi v kuverti). Nekaj časa sem ga vlekel za jajca, potem pa poslal v qurac. Zamorc idiotski bo kupila ena omara na fedex v paket na mene. Ziher, ja.

  • Avatar NickMason
    NickMason 18:21 23.januar 2023.

    Če piše odkup,si pač odkupil od njega,nazadnje še kaznivo ne bo ,v Sloveniji je vse možno.Drgač pa ne vem zakaj bi kupil nekdo nekaj ,če nisi nič naročil.