Slovenija
114 ogledov

Pozor, policija svari

denar euro štetje Profimedias
V zadnjem letu je slovenska policija obravnavala več prijav goljufij pri najemanju kreditov ali prodaji vrednejših stvari. Gre za tako imenovane rip-deal goljufije oziroma goljufije z zamenjavo gotovine.

V preiskavah je slovenska policija ugotovila, da neznanci preko spleta ali posrednikov v Sloveniji ponujajo ugodne kredite ali ponudbe za nakup zlata in draguljev. Ponudniki se predstavljajo kot poslovneži, ki želijo investirati na trgu in pomagati drugim poslovnežem s ponudbami za najem kreditov ali z odkupom njihovih vrednejših stvari. V zameno za izvedbo posla in kot zavarovanje oz. dokazilo o zmožnosti odplačevanja kredita zahtevajo v sorazmernem deležu določeno vsoto gotovine (najmanj 10-50 odstotkov vrednosti kredita). Storilci ob sklenitvi posla oziroma pri predaji denarja večji del tega z zvijačo zamenjajo s ponarejenimi bankovci, največkrat v bankovcih po 500 evrov. 

"Rip-deal goljufi svoje ponudbe oglašujejo na različne načine, večinoma pa preko spletnih oglasnikov. Potencialnim kreditojemalcem običajno ponudijo visoke kredite po zelo ugodni obrestni meri in z odlogom plačila. Za najem kredita ne zahtevajo nobene varščine, razen deleža gotovine ob sklenitvi posla. Večinoma se predstavijo kot poslovneži iz Italije, Švice ali Francije," opozarja slovenska policija na svoji spletni strani.

Pred sklenitvijo posla goljufi obvezno organizirajo sestanke v tujini. Tu predvsem izbirajo mesta kot so Milano, Rim, Pariz, Dunaj ali Zürich. Sestanki se odvijajo v avlah prestižnih hotelov, ker s tem ustvarijo podobo uglednih poslovnežev z razgledanostjo in znanjem več tujih jezikov.

"Vse identitete storilcev oziroma vpletenih oseb so prirejene ali ponarejene, prav tako so ponarejeni dokumenti in garancije podjetij. Vsi uporabljajo predplačniške telefonske številke, ki po sklenitvi posla niso več dosegljive. Goljufi vedno izvršijo posel "predaje denarja" v tujini, saj niso pripravljeni izvesti posla v Sloveniji," opozarja policija.

Državljanom svetuje, naj bodo pri sklepanju tovrstnih poslov skrajno previdni oziroma naj ne sklepajo takih poslov. Če pa prejmejo take ponudbe v sumljivih okoliščinah, naj o tem takoj obvestijo policijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.