Slovenija
8403 ogledov

Pozor, policisti bodo do 26. januarja prežali na vas

predaja vozil policistom Saša Despot predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu
Policisti od danes do 26. januarja izvajajo poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov ter drugih naprav, kot so tablice in prenosni računalniki, med vožnjo.

Z akcijo želijo zmanjšati uporabo teh naprav in s tem izboljšati varnost v prometu. Med akcijo bodo pozorni tudi na ostale prekrške, ki zmanjšujejo prometno varnost.

Na policiji opozarjajo, da uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik zato lahko spregleda ključne informacije iz okolja, kot so drugi udeleženci v prometu ali pomembna prometna signalizacija, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. "Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu," so zapisali na svoji spletni strani.

Na policiji ugotavljajo, da se zadnja leta uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje, to pa ima negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost. Opozarjajo, da uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, predvidena globa za ta prekršek pa znaša 120 evrov.

"V policiji svetujemo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom, ne pregledujete socialnih omrežij, si ne zapisujete opomnikov, ne brskate po spletnih straneh, ne fotografirate ali snemate, ne uporabljate telefona za navigacijo ipd., saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!" opozarjajo na policiji. Hkrati poudarjajo, da tudi zakonsko dovoljena uporaba naprave za prostoročno telefoniranje ni varna, zato priporočajo, da vozniki med vožnjo pozornost usmerjajo le na vožnjo.

Hkrati tudi kolesarjem in pešcem svetujejo, naj bodo pozorni na promet. Nevarna in prepovedana je tudi uporaba telefona med vožnjo s kolesom, saj ovira upravljanje kolesa in zaviranje. Globa za takšen prekršek znaša 40 evrov.

Akcija poteka pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • viktor27 09:52 14.januar 2020.

    Med vožnjo ni dovoljeno uporabljat navigacijo na telefonu. Če pa imaš Garmin pa lahko al kaj. Bedarija na kvadrat. Navigacija je navigacija neglede v kakšni obliki je. Po tej logiki ne smemo uporabljat niti tovarniško inštalirane navigacije saj nam odvrača ...prikaži več pozornost in ne vidimo pravnika ki je to spisal, pa tudi teh ki so to sprejeli in požegnali. Kaj je huje da uporabljmo navigacijo in prispemo na cilj ali da je ne uporabljamo in zgrešimo v križišču. Med obračanjem pa povzročimo prometno nesreč

  • Avatar praufo
    praufo 21:06 13.januar 2020.

    meni ni jasno, kako je možno, da pri takem voznem parku, suv, bmw, lexus, audi, mercesed in še kaj folk ne uporablja brezžične komunikacije, ker sodobna vozila vse to imajo ... ne vem razen če je tako krasno limat tablco ...prikaži več na ušesa ... nihče pa ne omeni koliko pogovr ali vrsta vpliva na vožnjo ... neke dolge razprave in težačenje precej slabo vplivajo medtem ko kratek dogovor ne more takoliko škodit ... ampak policaji dovijo pač tako komando, če ne smeš, ne smeš ... do nadaljnega

  • Avatar praufo
    praufo 20:18 13.januar 2020.

    kaj ko bi se spravili na drogeraše, najbrž ne, ker imajo sami korist od tega ... da pač zrihtajo šverc in še sami nekaj pokasirajo od tega ... koliko se danes in kaj vse prodaja v tem slovenistanu ... katastrofa